Трима служители на Държавно горско стопанство - Самоков към Югозападното държавно предприятие са били замеряни с камъни, нападната и бити от група цигани, докато изпълняват служебните си задължения.

Нападението се е случило в края на миналата работна седмица по време на обход на района около махалата в местността "Маркова трапеза".

Горските надзиратели Илиян Попов, Любен Тонев и Георги Спасов забелязват група цигани, които с два коня влачат дървета. Лесничеите Илиян Попов и Любен Тонев тръгват към нарушителите, като междувременно се обаждат за помощ на колегите си от мобилното звено към стопанството.

Като вижда служителите един от бракониерите сваля синджира, с който е закрепена дървесината, и започва да нанася удари по гърба на Илиян Попов, след което го удря с юмрук по лицето.

Името на извършителя е Асен Александров - по прякор Патрона. Той е добре познат на органите на РУП - гр. Самоков и на горските служители, тъй като е системен нарушител. Същия ден по-рано му е отнета каруца, натоварена с отсечена дървесина.

В това време от махалата започват да прииждат все повече цигани, които отправят заплахи за живота на лесничеите и започнат да ги замерят с камъни.

Междувременно на помощ идва мобилното звено, което незабавно уведомява РУП Самоков. За да избегнат по-сериозен сблъсък, горските надзиратели напускат местопроизшествието, а органите на МВР успяват да разпръснат тълпата цигани.

Инцидентът на територията на „ДГС Самоков" е поредният случай, при който горски служители стават мишена на системни нарушители. Заради безнаказаността на бракониерите посегателствата в района са постоянни и вече се превръщат в рецидив.