Трима цигански барони са арестувани рано тази сутрин. Те са уличени, че са подготвяли и поръчали убийство на прокурор Олег Янев от Върховната касационна прокуратура. Подготвяни са още две убийства.

Двама от задържаните Георги Иванов и Васил Георгиев, са жители на Левски. Третият задържан е Любо Кардараша от Костинброд. По първоначална информация тримата са платили 100 хиляди евро, за да бъде убит висш прокурор.

Другите две "мишени" били ромския лидер Христо Върбанов - Ицо Папата, и друг цигански лидер от Своге Шмит Дочев.

Относно цената на мократа поръчка повече яснота внесъл задържан в средата на месец декември гражданин на страна от бившия СССР. Той бил един от „вербуваните" за изпълнението на убийствата. По думите му за „главата" на Ицо Папата и Шмит Дочев са договорени по 75 хиляди евро, за тази на прокурора обаче преговорите започнали от 125 хиляди евро. в последствие сумата преминала през 115 хиляди евро и се стигнало до 100 хиляди евро.

Поръчката за убийствата дошла от циганската фамилия Владови, Любомир Илиев - Любо Къдравия и роднини на Кирил Рашков - Цар Киро. Работи се по версията, че разстрела на прокурора Янев е планиран, заради наблюдавано от него дело срещу членове на фамилия Владови.

Любо Къдравия нашумя, след като се появи на върха на пирамида за трафик на хора в Италия. За мрежата на Апенините беше уличен лидерът на партия „Дром" и общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев, който е братовчед на задържания Любомир Илиев.

Миналата година Христо Върбанов - Папата обяви в телевизионно предаване, че Цар Киро и Любо Къдравия са свързани и с наркотрафик.

Заради кое разследване е бил застрашен магистратът и как от ГДБОП са стигнали до поръчковата схема нито от МВР, нито от прокуратурата отговарят официално.

Припомняме, по време на последното заседание за миналата година по делото „Наглите" бяха изслушани СРС-та с участието на един от подсъдимите - Любомир Димитров-Гребеца. На записите ясно се чува как шефът на ГДБОП Станимир Флоров го убеждава да свидетелства срещу „колегите" си. В замяна на искането си да стане защитен свидетел, Любо Гребеца обещава да даде много подробности и обяснения за убийства и уточнява: „И станали скоро и предстоящи, но те явно няма да станат".

Олег Янев е бивш следовател и една от основните фигури на следствието по време на делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов заедно с тогавашния шеф на отдел "Тежки престъпления" в дирекцията на полицията Ботьо Ботев. На едно от делото по убийството през 2001 г. свидетели твърдят, че са били притискани от Ботев и Янев да дават показания в исканата от следствието посока.

„Мократа поръчка" е трябвало да бъде изпълнена в първите дни на тази година. Мотивите за поръчаното убийство на Янев засега остават неизвестни.