Централната избирателна комисия е задължала незаконно и без правно основание 228-те машини, собственост на фирмата "Смартматик". Това е решението на Върховния административен съд, съобщава БНР.

Припомняме, устройствата бяха внесени у нас от фирмата "Сиела Норма" извън обществената поръчка за 1600 допълнителни устройства.

Решението на ВАС е след разгледана частна жалба от ЦИК срещу произнасяне на Административен съд София - град, който на 15 ноември - ден след първия тур на изборите, разпореди машините да бъдат освободени от склада на "Карго Партнер".

ВАС счита частната жалба на ЦИК за неоснователна и потвърждава, че решението за задържане на устройствата не се основава на закон или административен акт.

ЦИК обмисля да обжалва решението на съда за 228-те машини

ЦИК обмисля да обжалва решението на съда за 228-те машини

Утре Комисията трябва да обяди дали ще има балотаж за президент

Магистратите посочват, че "Сиела Норма" има право да държи машините, след като е предоставила фактури и платени мита при вноса им в България.

Припомняме, малко преди деня на изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер.

Съдът освободи 228-те машини на „Сиела Норма“

Съдът освободи 228-те машини на „Сиела Норма“

Решението е взето тази сутрин