Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите за кмета на Несебър към Общинската избирателна комисия в града, съобщава БНР.

Причината е, че ЦИК е отказала да се произнесе по заплетения казус.

Чолаков твърди, че компетенциите му се изчерпват с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общински съветници, на която те трябва да положат клетва.

Очаква се Общинската избирателна комисия в Несебър да каже докога Виктор Борисов ще упражнява правомощията си на временно изпълняващ длъжността кмет на Несебър.

Останалите въпроси, които Чолаков е поставил, е дали новият общински съвет може да назначи нов временно изпълняващ тази длъжност, както и кога пълномощията на легитимно избрания кмет Николай Димитров могат да се считат за прекратени, ако той не положи клетва.

Община Несебър в шах заради казуса с арестувания кмет

Община Несебър в шах заради казуса с арестувания кмет

От областната управа в Бургас питат ЦИК какво да правят

Според областният управител на Бургас че компетентният орган за тълкуването на тези въпроси е ЦИК.

"Отговорът на всички мои питания към ЦИК е, че същата е правоприлагащ орган и не е компетентна да тълкува, респективно - да изразява становище по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Аз естествено няма да влизам в задочен спор с никого по въпроса - всеки разбира неговата си работа. Тази, от която аз разбирам, към настоящия момент, като областен управител съм я свършил", заяви той.

В Общинската избирателна комисия още не са получили писмото на Чолаков, в което той настоява за изясняване на случая с кмета на Несебър.

Адвокатът на кмета на Несебър иска по-лека мярка за неотклонение

Адвокатът на кмета на Несебър иска по-лека мярка за неотклонение

Или поне да бъде пуснат да положи клетва

Припомняме, до заплетения казус се стигна, след като дни преди първия тур на изборите кандидатът за кмет Николай Димитров и още четирима души бяха задържани, а на Димитров беше повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове.

Миналата седмица Специализираният апелативен съд остави Димитров в ареста до внасянето на ново искане за промяна.

На първия тур на местните избори Николай Димитров спечели 62% от подкрепата на гласоподавателите.

Преди дни стана ясно, че oблacтният yпpaвитeл нa Бypгac e cвиĸaл зa 11 нoeмвpи зaceдaниe нa нoвия Oбщинcĸи cъвeт в Несебър, нa ĸoeтo ĸмeтът и общинските съветниците дa вcтъпят в длъжнocт. Съдът обаче отказа да промени мярката за неотклонение на Димитров.

Кметът на Несебър спечели изборите от ареста

Кметът на Несебър спечели изборите от ареста

Той е получил подкрепата на 62% от участвалите на вота