Софийската градска прокуратура е изпратила досъдебното производство за КТБ на спецпрокуратурата. Това обяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Спецпрокуратурата е приела производството, тъй като са събрани доказателства, обосноваващи обвинение за организиране и ръководене на оранизирана престъпна група с цел да се извършват длъжностни присвоявания.

14 лица са обвиняеми, сред които и Цветан Василев. Според анализа на спецпрокуратурата Василев е бил ръководител на организираната престъпна група, а останалите 13 души - членове. Действали са от 1 януари 2009 г. до юни 2014 година.

Белградският съд разрешил екстрадицията на Цветан Василев

Белградският съд разрешил екстрадицията на Цветан Василев

Банкерът щял да обжалва решението

На този етап Арнаудова нито потвърди, нито отрече информацията, че Белградският съд е разрешил екстрадицията на банкера Цветан Василев у нас.

Към този час прокуратурата не е получила информация дали има решение на Белградския съд. Единственият канал, по който българската прокуратура може да бъде уведомена за екстрадиционното производство, е Министерството на външните работи.

„Имаме уверението, че до края на деня ще получим информация”, каза говорителят на главния прокурор.

Сърбия засега няма да екстрадира Цветан Василев

Сърбия засега няма да екстрадира Цветан Василев

След обжалване на решението на Белградския съд

Докато разследването било под надзора на СГП, били предприети всякакви възможни и допустими от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) действия по призоваването на Цветан Василев.

Българските власти са изпратили до сръбските си колеги молбата за правна помощ за призоваването на Василев. Молбата била удовлетворена и Василев вече е редовно призован. Определени са били две дати, на които обаче той не се е явил. Има и трета дата - 20 юни

Арнаудова подчерта, че прокуратурата е положила максимални усилия, за да осигури правна възможност банкерът да осъществи правото си на защита.

Дори да не се яви на 20 юни, ще имаме доказателства за спазена процедура и даване на възможност на лицето да осъществи правото си на защитата, коментира Арнаудова.

„Прокурорите имат готовност, в случай на събиране на необходимите им доказателства, да приключат това разследване дори до края на календарната година”, коментира говорителят на обвинител номер 1.

Международната експертиза, която се изработва от известна международна одиторска компания, ще бъде готова до края на месеца и ще бъде предоставена в писмен вид на Специализираната прокуратура.

Работата по разследването продължава интензивно, като от началото на досъдебното производство до днес са разпитани 475 свидетели. Изготвени са 133 експертизи - почеркови, съдебно-икономически, финансови и други. Извършени са над 60 претърсвания и изземвания. Доказателствата до момента са събрани във внушителните 280 тома.

По отношение на вчерашната оповестена публично покана на четирима народни представители към главния прокурор, Арнаудова каза, че Конституцията предвижда възможност обвинител номер 1 да бъде изслушван по предложение.

Предложение до НС от същите народни представители вече е представяно, така че парламентаристите трябва да решат дали да изслушват Сотир Цацаров. Арнаудова обаче уточни, че тази разпоредба не предвижда изслушване на главния прокурор по конкретни дела.