Условията в арестите у нас са лоши, а върху българската прокуратура се оказва политическо влияние.

С тези аргументи защитата на Цветан Василев се опитва да оспори и спре искането за екстрадация на банкера от Сърбия в България.

Бившият собственик на КТБ се яви на поредно изслушване по делото, което се води във Висшия съд в Белград. Прокуратурата у нас иска той да бъде върнат по обвинение за присвояване на 206 млн. лева от банката. 

Адвокат Владимир Белянски посочи, цитиран от БиТиВи, че всяка държава може да откаже екстрадиране, ако поискалата го страна не може да предложи необходимите условия в своите арести и места за лишаване от свобода.

Политически елементи в разследването у нас, според защитата на Цветан Василев, са самият текст на обвинението за готвено убийство на депутата Делян Пеевски; изказвания на главния прокурор и негови подчинени, както и коментари на политици.

Мълчалив и без да коментира бившият собственик на КТБ влезе днес на делото по екстрадацията му в България. Този път и охраната му беше значително по-малобройна от предишния път, когато лично той я аргументира с осигуряване на сигурността му.

На излизане обаче Василев отговори на въпроси5 на очакващите го медии.

Стана ясно, че банкерът е подал две жалби срещу България в Европейския съд по правата на човека. Едната жалба е от негово име за нарушаване на човешките му права, а втората от името на фирмата му „Бромак” - за отнетия лиценз на КТБ.

Цветан Василев отново твърди, че процесът срещу него е политически. Той не отрича, че мисли дали да иска убежище в Сърбия.

„Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски. Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС, към тях се присъединиха лека полека и други хора, но затова ще стане ясно по-късно”, коментира Цветан Василев, цитиран от БНР.

Цветан Василев пита защо ако е ставало въпрос за междуособица между двама олигарси, всички държавни институции са застанали на страната на единия. Василев изразява съмнения относно характера на олигарх на Делян Пеевски, защото той не бил декларирал нищо или поне към онзи момент, не е бил декларирал нищо.

Цветан Василев е категоричен, че както и да се развият делата в Страсбург и ако осъди България, материално няма да ощети държавата. Щял да създаде фонд, с който да компенсира всички пострадали от това, по думите му, варварско отношение в 21 век.

Припомняме, независимо какво решение ще вземе съда окончателното решение за екстрадицията трябва да бъде взето от сръбския правосъден министър.