Банкерът Цветан Василев пристигна в съда в Белград, за да присъства на заседанието, на което ще се гледа неговата екстрадиция в България.

Василев пристигна в съда със сериозна охрана, която не допусна журналистите до него.

Припомняме, на предишното съдебно заседание адвокатът на Цветан Василев представи болничен лист, че подзащитникът му не може да присъства заради заболяване.

БНТ съобщава, че преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия. Официален Белград, обаче е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

Освен това Василев е поискал и сръбско гражданство, посочва медията, позовавайки се на източник, пожелал анонимност. Сърбия не екстрадира свои граждани.

Страната ни настоява Василев да бъде върнат у нас заради обвинение в източване на 206 млн. лева от фалиралата КТБ. Цветан Василев е обвинен и в безстопанственост.

Искането за екстрадиция бе уважено на първа инстанция през март миналата година, но впоследствие Апелативният съд в Белград го отхвърли.

Независимо какво ще бъде решението на Висшия съд в Белград, решениетоза екстрадицията трябва да бъде взето от сръбския правосъден министър.

В началото на февруари главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции за липсата на отговор по искането за екстрадиция на банкера. Той настоява казусът да бъде разгледан спешно.