ПОСЛЕДНО: Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев е бил арестуван тази вечер около 19:00 часа, предаде БТА.

Най-вероятно той е ромският лидер, упоменат по-долу, който е участвал в изнудването на ексшефа на "Гражданска защита".

Бившият шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов е бил изнудван за 250 хил. евро, съобщи началникът на криминалния отдел в СДВР Иво Спиридонов.

Генерал Николов е дал част от сумата на изнудвачите - 150 хил. евро с надеждата, че ще го оставят намира.

Тъй като изнудването продължило, Николов подал сигнал в полицията и след 3-4 дена криминалистите задържат 4 лица. Операцията е осъществена вчера следобед в района на хотел „Плиска".

И четирите лица са от ромски произход, съобщиха от СДВР. Единият от тях е известен на полицията - 57-годишния Христо Върбанов - Папата, който е вуйчо на фолк певеца Азис.

При обиските в жилището на едното от тях е намерен незаконно притежаван боен пистолет. Изнудването е ставало с поредица от срещи, които текат от началото на ноември.

На 13 ноември изнудваният генерал е дал част от сумата. Бил е заплашван, че съществуват материали, уличаващи го в престъпление по повод службата му, които ще бъдат дадени на медиите и ще бъде компрометиран. До момента при обиските такива уличаващи документи не са открити, съобщи Иво Спиридонов.

Едното от лицата, което се цитира и е присъствало на една от срещите, е лидер на ромска партия, съобщи директорът на СДВР Валери Йорданов. Криминалистите съобщиха, че материалите по случая са в Софийска градска прокуратура.

Очаква се да бъде повдигнато обвинение и да бъдат наложени съответните мерки на задържаните.

Христо Върбанов - Папата е известен в криминалните среди. На 24 февруари срещу него беше направен опит за покушение. Тогава вуйчото на Азис се разминава без никакви наранявания.

Припомняме, преди година по Василев отново бе стреляно. Тогава е прострелян с два куршума в главата и един в гръдния кош.

Василев е от Костинброд от рода на Кардарашите.