24 килограма кокаин на приблизителна стойност 4,5 млн. лв. са заловили от агенция "Митиници", стана ясно на брифинг в сградата на агенцията.

Наркотиците са открити в ТИР, управляван от турски гражданин. На 18 октомври около 9.30 часа товарният автомобил е бил на Калотина, където митничарите проверяват камиона и откриват в кабината един пакет в леглото на шофьора. Още 20 пакета митничарите откриват в кухините на кабината.

Софийска окръжна прокуратурата е образувала досъдебно производство за контрабанда. Турският гражданин е задържан за 72 часа и предстои прокуратурата да поиска постоянното му задържане на 20 октомври от 16 часа пред СОС.

Над 2 тона кокаин заловени при мащабна операция на Европол
Обновена

Над 2 тона кокаин заловени при мащабна операция на Европол

Голям удар върху организираната престъпност

През страната ни тираджията е минавал транзитно, за да достигне до Турция. ТИР-ът е бил натоварен с метални части за вагони.

До момента са направени претърсвания, разпитани са и свидетели.

В присъствието на журналисти бе направена проба на произволен пакет от иззетия кокаин. Така при полевия тест веществото се оцвети в синьо, която реакция потвърди, че става въпрос за кокаин.

Предстои да бъдат извършени още експертизи, които да установят точната концентрация на обществото, както и да се изчисли точната стойност на наркотика.

За това престъпление турският гражданин може да получи от 10 до 15 години затвор и глоба от 100 до 200 хиляди лева. Иззетият кокаин е отнет в полза на държавата, а освен него и камионът, с който е бил пренесен.

От началото на годината това е третият случай на заловен кокаин. Общо 30 кг са заловили българските власти от началото на 2016 г. Заловеният хероин пък е 316 кг. от началото на тази година.

Бе обяснено, че пътят на кокаина най-често е от Европа към Азия, докато при хероина е обратно - от Азия, в частност на българо-турската граница са основните залавяния, и пътува към Западна Европа. Въпросният турски шофьор е пътувал от Германия за Турция, минал е през Сърбия и на входа на Калотина е заловен.