България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за това, че е върнала в Турция журналист, критикуващ властта на Анкара след неуспешния преврат през 2016 г., без да разгледа молбата му за убежище, съобщи БНР.

Жалбоподателят, на когото самоличността не се уточнява, е избягал от страната си след опита за преврат и е "изразил опасения от малтретиране, в случай на завръщането си в Турция", се обяснява в резюмето на решението.

Българските власти, обаче, не са разгледали молбата му за международна закрила, констатира съдът.

36-годишният журналист в момента излежава присъда в Турция от седем години и половина затвор за принадлежност към "терористична организация".

Той е работил за всекидневника "Заман" и за агенция "Джихан", собственост на Feza Media Group, която е смятана за критична към режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е известна като близка до мрежите на Фетулах Гюлен. Проповедникът бе обвинен в заговор за неуспешния преврат през юли 2016 г. срещу Ердоган, припомня съдът.

След събитията през 2016 г. той напуска Турция заради предприетите от властите мерки срещу медии и журналисти.

През нощта на 13 октомври 2016 г. журналистът е арестуван при опит да премине турско-българската граница с товарен камион с няколко други пътници.

Той прави няколко неуспешни опита да подаде молба за предоставяне на убежище и да се възползва от международната закрила. Предаден е на турските власти на 16 октомври на ГКПП "Капитан-Андреево".

В решението си съдът в Страсбург е единодушен, че България е нарушила чл.3 - забрана за нечовешко и унизително отношение и чл.13 - за право на ефективно средство за защита от Европейската конвенция за правата на човека.

София ще трябва да плати на жалбоподателя 15 000 евро за нанесените вреди.

Анкара погна и журналистите

Анкара погна и журналистите

За задържането на 42 журналисти