Последно: Милиони турски граждани осуетиха опит за военен преврат в южната ни съседка. По последна информация метежът е организиран от 104 военни от ВВС и жандармерията. Той обаче не постига целта си предвид отпора на населението


По-рано бе съобщено, че в Турция е въведено извънредно военно положение, а на територията на цялата страна е въведен комендантски час.

Сградата на държавната телевизия се намира под контрола на военни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на един от кореспондентите си в страната. В Истанбул летището и други стратегически точки се намират под контрола на военните.
(Около 3 часа след полунощ телевизията поднови излъчването си. Тя е под граждански контрол, като метежниците нямат достъп до ефир)

Президентът Ердоган призова по скайп връзка по CNNTurk призова народът да излезе на улицата. "Да видим тогава тези танкове и военни какво ще направят", заканва се Ердоган.

Хаос в Турция, военният преврат се окървави

Хаос в Турция, военният преврат се окървави

Появява се информация, че опитът за военен преврат е осуетен

Преди това се появиха съобщения, че президентът се придвижва към международното летище, но тази информация не е потвърдена. В последствие бе съобщено, че превратът е заварил Ероган на почивка в Бодрум.

Турският премиер Бинали Йълдаръм съобщи за опит за държавен преврат, извършен от група военни.

"Група военни, използвайки пълномощията си и оръжие, се опитаха да извършат противоправни действия", е заявил турският премиер Бинали Йълдаръм за телевизия NTV, който въпреки това заявява, че не би било съвсем правилно да се определя ситуацията като "преврат". Той уверява, че правителството на Турция работи и само народът може да го отстрани.

Не пътувайте за Турция, призова Външно министерство

Не пътувайте за Турция, призова Външно министерство

Всички летища са затворени за граждански полети

Йълдаръм успокои гражданите на Турция, че правовият ред и турската демокрация ще бъдат запазени, а виновните лица ще бъдат наказани.

Медии съобщиха, че резиденцията на президента Ердоган се намира под засилена охрана, а самият президент възнамерява да напусне страната.

Военните в страната съобщиха, че ръководството на страната е овладяно. Паралелно с това се заявява, че Турция ще продължи текущите международни отношения с други страни.

Военните, нарекли се "Мирен съвет" потвърдиха, че владеят управлението на страната. Турските военни заявяват, че са взели властта с цел да запазят държавния ред, човешките права и върховенството на закона. В изявление те излизат с остра критика към досегашното ръководство на страната, обвинявайки го в корупция.

Привърженици на Гюлен извършили преврата?

Привърженици на Гюлен извършили преврата?

Опозиционния ислямски проповедник живее в Пенсилвания

Мнозинството военни не поддържат преврата, заяви военният министър Фикри Йъшик в ефира на NTV.

Мнозинството наши вооенни не поддържат преврата. Труската армия не може да се управлява със заповеди от Пенсилвания, заяви министърът на отбраната на Турция Фикри Йъшик. (В Пенсилвания живее в доброволно изгнание опозиционният ислямски проповедник Хетхуллах Гюлен, когото президентът на Турция обвини за организацията на преврата, бел.ред.) 

Спряно е движението по двата моста над Босфора, съобщава телевизия NTV. Сили за сигурност са струпани и в двете части на Истанбул - европейската и азиатската.

Причините за мерките за сигурност и промените в движението не се съобщаваха първоначално, но турските медии съобщиха, че  над Анкара кръжат военни самолети.

Военен хеликоптер е обстрелвал неизвестна засега цел в района на националната разузнавателна служба в Анкара, съобщи агенция DHA.

По улиците на Анкара могат да се видят танкове. В социалните мрежи жители призовават за излизане по улиците и подкрепа на военните.

В същото време обаче милиони турци изляоха по улиците на градовете в подкрепа на светската власт и правителството.

Международното летище „Ататюрк“ в Истанбул е затворено, като преди това танкове и военни автомобили заеха позиции. Всички полети от и за летището се отменини. По-късно обаче хиляди граждани нахлуха на летището и го взеха под свой контрол.

Към сградата на Генералния щаб в Анкара са се отправили линейки. Медии съобщават за заложническа криза в сградата на щаба. Според непотвърдена официално информация за заложник е взет ръководителя на Генералния щаб. 

Турската лира моментално отбеляза спад от 3.5% на борсите след съобщението за опит за преврат в страната.

Премиерът на Гърция е информиран за случващото се в съседна Турция, потвърди източник от правителствените среди, като са информирани разузнавателните служби в страната. Въведена е засилена охрана по границата.

Пентагона от своя страна съобщи също, че следи случващото се в страната, но не разполага с достатъчно информация и следи информациите. 
Американското посолство в Турция призова американските граждани, които се намират в страната да не излизат на публични места.
Със същия призив излезе и посолството на Белгия в Турция.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда, че в Турция ще се запази стабилността, мира и приемствеността, но отказа да коментира случващото се.

От своя страна Сергей Лавров, външния министър на Русия, изказа очакванията си развоя в ситуацията в Турция да остане в рамките на конституционността и призова да се избегнат кръвопролитията.

преди 7 години в 08:22 ч.

754 членове на турските въоръжени сили са били арестувани за участие в преврата.

преди 7 години в 08:22 ч.

Бунтовническите войници все още контролират някои военни хеликоптери, но нямат изтребители, съобщи високопоставен турски представител.

преди 7 години в 07:17 ч.

60 загинали и 336 арестувани, съобщава Ройтерс.

преди 7 години в 07:10 ч.

120 арестувани за опита за военен преврат от турската армия

преди 7 години в 03:55 ч.

По последна информация метежът е организиран от 104 военни, от ВВС и жандармерията

преди 7 години в 03:11 ч.

В Министерски съвет започна извънредна среща на премиера Борисов с министри и шефове на служби

преди 7 години в 03:04 ч.

Въздушното пространство на Турция е закрито за всякакви полети.

преди 7 години в 02:58 ч.

Мощен взрив е разтърсил Истанбул. По сградата на парламента в Анкара е хвърлена бомба.

преди 7 години в 02:45 ч.

Шефът на турското военно разузнаване уверява, че превратът е потушен

преди 7 години в 02:25 ч.

Според наш туроператор, цитиран от бТВ, ситуацията в курорта Анталия е спокойна, там хората дори не знаят какво се случва, заявява той. Нови групи туристи обаче няма да заминават за момента към южната ни съседка

преди 7 години в 02:23 ч.

Опитът за военен преврат е осуетен, извършват се арести на организаторите, обяви губернаторът на Истанбул.

преди 7 години в 02:13 ч.

Самолет на британските авиолинии, пътуващ от Лондон за Истанбул, е кацнал на летище София да презареди, за да може да се върне обратно на Острова

преди 7 години в 02:10 ч.

Превратът в страната е организиран от привърженици на Фетхулах Гюлен, обяви министерство на правосъдието.

 

преди 7 години в 02:08 ч.

Командирът на Първа армия на Турция, която е отговорна за Истанбул и западните райони заявява, цитиран от Анадолската информационна агенция, че опитът за преврат е от "малка група"

преди 7 години в 01:40 ч.

Мнозинството военни не поддържат преврата, заяви военният министър Фикри Йъшик в ефира на NTV.

 

Последно обновление в 01:49 ч. на 16.07

преди 7 години в 01:40 ч.

В Анкара се чува стрелба, над града летят изтребители и военни вертолети. След като турските военни блокираха движението по двата моста над Босфора, турският Генерален щаб на армията обяви, че е взел властта на страната в ръцете си.

Видеоклип, публикуван от Bünyamin Can (@bunyamincan_) на

преди 7 години в 01:18 ч.

Българското МВнР излезе с извънредно изявление
Вижте подробности...

Последно обновление в 01:26 ч. на 16.07

преди 7 години в 01:16 ч.

Съобщава се, че танкове са открили огън по сградата на турския парламент

преди 7 години в 01:16 ч.

Появиха се спекулации, че границата между България и Турция може да бъде затворена. За момента ГКПП-тата работят, но се образуват колони от коли