Опитът за военен преврат е осуетен, извършват се арести на организаторите, обяви губернаторът на Истанбул.

За няколко задържани от организаторите съобщи и премиерът Бинали Йълдаръм.

В Турция се е проляла кръв по време на военния преврат, който протича от няколко часа.

Междувременно милиони турци изпълниха улиците на градовете след призива на президента Ердоган за защита на демокрацията.

Редуват се съобщения за няколко взрива в Анкара и в Истанбул. Няма точно информация за мястото, където са се случили, нито за пораженията. 

Ръководителят на специалните части на Турция Зекайи Аскакалъ съобщи за загиналите и ранени сред военните като следствие от опита за държавен преврат. Той не уточнява бройката на загиналите.

Изтребител F-16 на военновъздушните сили на Турция е свалил хеликоптер на участници в преврата в Анкара.

17 полицая са загинали в квартал „Гьолбаши“ в Анкара, съобщи агенция Новости.

Отделно на това по улиците на Истанбул на няколко места възникнаха престрелки между военни и полиция. Улиците на града се изпълниха с граждани след призива на президента Таип Ердоган народът да защити държавността срещу военните превратаджии.

Местни агенции съобщиха за това, че военни са открили огън по излезли в подкрепа на Ердоган жители на Истанбул. Стрелбата се е случила в близост до мостовете над Босфора, които бяха блокирани преди няколко часа.

За престрелка се съобщи и от района на международното летище "Ататюрк" в Истанбул. Районът на летището е изпълнен от хиляди хора, хаосът е пълен, всички полети са отменени, а пасажери се оплакват от пълна липса на информация.

Улиците и на Анкара са пълни с граждани, излезли в подкрепа на официалните власти.

Взривове в Анкара, престрелки в Истанбул
Обновена

Взривове в Анкара, престрелки в Истанбул

В небето летят военни хеликоптери

Няма никаква яснота към момента какъв е броят на жертвите и ранените и дали между тях няма и граждански лица.

Зекайи Аскакалъ също не споменава броят за жертвите сред военните. На този етап няма информация и от здравните заведения в Истанбул и Анкара дали са приемани ранени цивилни лица.