Турция продължава издирването на четиримата български граничари, които са съдени задочно за смъртта на турски бракониер, съобщи Нова телевизия. Вчера се проведе поредно заседание на делото в съда в Къркларели.

Четиримата български граничари, които 13-а година са подсъдими в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 г., са издирвани от турската държава с Интерпол. Не е ясно дали турският съд ще се съобрази с решението на Международния съд в Страсбург, което потвърждава невинността на българските граничари, изпълнили дълга си.

По думите на един от подсъдимите - Николай Костов има постановление на турския съд да бъдат обявени за международно издирване с червена бюлетина.

"Как стоят нещата към днешна дата, не бих могъл да кажа. Това създава неудобства, защото ние се въздържаме да пътуваме в чужбина. Тук имаме пълната подкрепа на нашето административно и държавно ръководство", обясни Костов.

България вече отказа екстрадиция на граничните служители. А след дълги съдебни дела българското правосъдие и военен съд са категорични - Михаил Цонков, държал оръжието, е невинен, няма умисъл в действията му, и заедно с колегите си, е изпълнявал своя дълг.

"Рибарите са осъдени за контрабанден риболов. Единият от тях има присъда за нанасяне на лека телесна повреда на един от служителите", обясни Костов.

Целта на дългогодишното дело, в което българите са съдени задочно, е за финансови облаги. "По жалбата, която беше изпратена в Страсбург, е видно, че те имат финансова претенция, която Съдът по правата на човека не е уважил. Всеки е в правото си да преследва истината", твърди той.

13 години след злощастния 17 април четиримата бивши служители на "Гранична полиция" продължават да се чувстват затворници в границите на собствената си държава. 61-годишният Николай Костов уточни, че живеят в постоянно безпокойство.

"Никой не е искал това да се случи. Напротив, ние сме положили всички усилия да не допуснем прекомерно използване на сила", каза Костов, който по онова време е охранявал държавната граница на България.

Бившият началник на спецзвеното за бордови действия не може да посети дъщерите и внуците си, които живеят в чужбина. В дните до Нова година четиримата бивши гранични полицаи ще очакват превода от турски на протоколите от делото.

Следващото заседание в Наказателния съд в Къркларели е на 5 юли.

Граничарите настояват държавата да ги защити от съда в Турция

Граничарите настояват държавата да ги защити от съда в Турция

Адвокатът им ги уверил, че по законите в Турция червена бюлетина се издава само за тероризъм

Припомняме, че на 13 юли 2020 г. турски съд е поискал Интерпол да задържи четиримата обвиняеми.

Не можем да обясним на всички държави в цял свят, че сме си гледали работата, подчерта още един от обвиняемите.

Инцидентът стана на 17 април 2008 г. в района на река Резово. Тогава български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

В края на 2019 г. година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

В България разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура прекрати е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също оправда българските граничари, които изпълняваха своите задължения по опазване на нашата граница. Турция води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.