Никога не съм търсена от политици, аз съм твърде малка, за да ме търси някой. Така Румяна Ченалова коментира пред Нова телевизия изтеклите записи на нейни разговори с бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Припомняме, че на записите се чува как двете бивши съдийки обсъждат явните и тайните договорки във властта. Дни, след като те изтекоха в публичното пространство, Ченалова бе уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Румяна Ченалова е категорична, че не е правила записите и не ги е публикувала. Тя не е сигурна дали на записите се чуват откъси от един разговор или от няколко.

Тя твърди, че никога не е приемала, че е нормално да има каквото и да е вмешателство в суверенитета на всяка една от трите власти. Ченалова коментира, че от записите личи, че определени хора от трите власти решават определени въпроси или съдби по един нерегламентиран начин. 

Относно разпространен късно вечерта в четвъртък запис, на който се чува името „Делян”, Ченалова предположи, че става дума за депутата Делян Пеевски. Тя аргументира предположението си с това, че съдия Владимира Янева поддържала контакти с него и не го е крила.

Тя е категорична, че когато се е произнасяла, в своите актове се е съобразявала със закона. Делото „Соло” си разпределила сама, когато била дежурна. Ченалова твърди, че делото е внесено с изключително некачествено разследване. Прокуратурата била намерила кухненски нож и без да назначи проверка внесла делото в съда.