Спецпрокуратурата не е разкрила убийството на данъчния служител Иво Стаменов. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура.

Припомняме на 3 юли при специализирана операция на ГДБОП при предварителната работа е установена дейност на организирана престъпна група от четирима членове - с цел изнудване, лихварска дейност, изпълнение на поръчки срещу различни лица.

Ръководител на групата е брат на депутат от Народното събрание - Борис Аврамов. По време на акцията са задържани три лица, четвъртият член вече е бил задържан в затвора в Бургас. Спрямо четирите лица са повдигнати обвинения, привлечени са под наказателна отговорност. Спрямо три от лицата са внесени искания и за мярка за неотклонение задържане под стража, която ще се гледа по-късно днес.

Членовете на групата са засечени да се интересуват от лицето Стаменов, обясни наблюдаващият прокурор по делото Камен Господинов за хода на разследването.

От показания на свидетели става ясно, че те са търсели някой да навреди неговото имущество - да запали колата му и да му нанесе телесна повреда. Показанията са на лицата, на които членовете на организираната престъпна група са им поръчвали това деяние, но те не са изпълнени.

Нямаме доказателства, че задържаните на 3 юли са извършили убийството, заяви Господинов.

По думите му до тези факти е достигнато чрез една много сериозна отговорна оперативна работа на служителите от ГДБОП - те са провеждали беседи с лица, които не са изпълнили поръчките, които са им били давани.

Организираната престъпна група е действала на територията на София. Извършвали са изнудвания на лица, които са били принуждавани чрез заплашване да поемат имуществени задължения.

Стана ясно, че членовете на групата са едновременно заемодатели и събирачи - има доказателства, че се занимават с лихварска дейност. Повдигнати са обвинения за три изнудвания.

Борис Аврамов е давал задачи на членовете на групата и е привлечен като обвиняем за ръководител на организираната престъпна група.

"Налице са събрани доказателства, че им е поставял задачи", посочи Господинов. Няма данни, че Борис Аврамов се е интересувал от убития данъчен.

"Неговите двама преки подчинени са се интересували от Стаменов - единственото, което е установено, че са търсели някой да му запали колата и някой да му нанесе телесна повреда", уточни Господинов.

Разследването за убийството на данъчния се води от Софийска градска прокуратурата. Спецпрокуратурата разполага с данни за три довършени изнудвания, свързани със заплашвания.

На 4 юли стана ясно, че ден по-рано - 3 юли, са задържани и обвинени трима души. От Специализираната прокуратура са ги обвинили като участници в група за рекет, която е поръчала следене и побой над застрелян в София данъчен служител.

Операцията е проведена в София, Приморско и Белово. Групата се е състояла от четирима души, но един вече се намира в Бургаския затвор, където изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие.