Столичният апелативен съд остави в ареста Траян Кирилов и Божидар Стойков, обвинени за убийството на Генка Каскова в столичния квартал „Люлин".

Припомняме, зверското убийство на Генка Каскова стана на 22 ноември, а тялото на възрастната жена беше намерено от сина й в къща в "Люлин". Дни по-късно бяха задържани тримата младежи, а на Кирилов и Стойков бяха повдигнати обвинения в началото на декември за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

В мотивите си за това решение съдът посочи, че до момента показания е дал 14-годишният Траян Димитров, който е бил на мястото на престъплението. Той обяснил пред разследващите, че тримата младежи от цигански произход отишли в къщата на жената да крадат и че стоял на вратата, докато приятелите му удряли жената и откраднали вещите й.

САС прецени, че показанията му са достатъчни, за да се твърди, че двамата младежи са съпричастни към престъплението, за което са обвинени.

По делото са назначени множество експертизи, резултатите от които обаче все още не са готови. От предварителното заключение на съдебно-медицинската експертиза за смъртта на Генка Каскова става ясно, че жената е получила черепно-мозъчна травма след множество нанесени удари с твърд и с остър предмет.

Магистратите прецениха и че Траян Кирилов и Божидар Стойков може да извършат друго престъпление, ако бъдат с по-лека мярка за неотклонение. Кирилов е осъждан 18 пъти, а Стойков има 8 присъди за различни престъпления, предимно кражби и грабежи. Двамата младежи са рецидивисти и до момента са им налагани наказания пробация заради възрастта им.

Освен това в мотивите си САС посочи, че двете момчета нямат адресна регистрация и пребивават в София, но без постоянно местоживеене, а живеели във фургон. От това съдът извежда опасността, че, ако бъдат освободени, те могат да се укрият.

Защитниците на двамата обвиняеми изтъкнаха, че към престъплението е съпричастен и третият младеж, който е разпитван само като свидетел. Освен това те се противопоставиха на начина на разпит на двамата заловени, като казаха, че по време на разпита не са присъствали родителите им или адвокат. Защитниците посочиха и че върху свидетелят, който също е бил на мястото на престъплението, е оказван натиск, за да направи самопризнания.

За зверското убийство законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Решението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.