Удължават експлоатацията на униформите за полицаите и пожарникарите с две години. Поради липса на нови униформи, отличителни знаци и принадлежности за служителите на МВР, вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова иска изменение на специалната наредба за работното облекло, съобщи БГНЕС.

Така се оказва, че униформите, които е трябвало да излязат от употреба в края на 2016 г., ще могат да се използват още две години. Ръководството на МВР е принудено да предложи изменение на Наредбата. В противен случай униформите, с които полицаи и пожарникари изпълняват служебните си задължения, ще се окажат незаконни.

Предлага се изменение на още една алинея на Наредба No 8121з-1010 от 24 август 2015 г. за униформеното облекло и работното облекло за служебно ползване в Министерството на вътрешните работи. С нея ще се осигури възможност служителите да получат "вещево доволствие" за годините 2011, 2012, 2013, 2014, както и за 2015 г., което е трябвало да стане до края на настоящата година.

Новият текст посочва като краен срок - 31 декември 2017 г. "Сключва се рамково споразумение със срок на изпълнение 24 месеца, с което се цели да се осигурят около 20 хиляди костюма, като доставките се очаква да започнат в началото на 2017 г. По този начин ще бъдат обезпечени специални зимни костюми за структури на МВР.

С доставките ще бъдат покрити лимити на служителите от предходни години, поради което се налага удължаване на заложените в наредбата срокове", посочва вътрешният министър в оставка в мотивите си за промяна на Наредбата.

Извънредният труд за полицаите вече е редовен, а се заплаща идиотски, скочиха синдикати

Извънредният труд за полицаите вече е редовен, а се заплаща идиотски, скочиха синдикати

Готови са на протести

Преди седмица от синдикатите на МВР и на пожарникарите предупредиха, че са възможни да преминат към стачни действия, включително и заради неосигуряването на униформено облекло за полицаи и пожарникари. Над 50% от униформите се закупуват от служителите на МВР с лични средства, обявиха от синдикалните организации на МВР. Според тях, предоставянето на ново служебно облекло се бави с 4-5 години.