Столична община ще трябва да изплати 4 000 лева обезщетение на жена, ухапана от куче.

Инцидентът е станал в края на 2009 г. в района на Захарна фабрика. Л. П. е била ухапана от безстопанствено куче. Наложило се жената да претърпи операция и лечение в „Пирогов", за което е представила документи в съда.

Преживените от нея физически и психически страдания са потвърдени от свидетел и от медицинска експертиза по делото.

Административният съд София е осъдил кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова да изплати 4 хиляди лева на ухапаната. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

В мотивите за решението си съдът обявява, че е налице трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столична община. То се изразява в неизпълнение на задължения, произтичащи от разпоредбите от Закона за ветиринарно-медицинската дейност.

В решението на съда  се посочва още, че кметът на Столична община не е създал необходимата организация и не е предприел достатъчно ефективни мерки за улавянето и изолирането на безстопанствените кучета и е допуснал тяхната прекомерна популация.

Със създаването на ОП „Екоравновесие" задълженията на кмета не отпадат. Напротив, градоначалникът не е изпълнил отговорностите си по чл.44 т.2 от ЗМСМА да насочва и координира дейността на специализираното звена, гласи още мнението на магистратите.

В разглеждания случай екипите на специализираното звено „Екоравновесие" дори не са прибрали и изолирали агресивните кучета от кв."Захарна фабрика", въпреки че са били многократно уведомявани от кмета на район "Илинден" и въпреки че месец преди инцидента в този район е бил ухапан друг човек.