Министерство на правосъдието предлага изграждане на електронна информационна система - единна входна точка за запорите в България. Така информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителни дела, ще бъде централизирана в една база данни. Системата ще е достъпна за институциите и лицата на територията на страната и извън нея, които имат право на достъп до тази информация.

Към момента в законодателство има нормативна празнота относно възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предлагат промени за фирмите в несъстоятелност

Предлагат промени за фирмите в несъстоятелност

Оптимизират се процесът, съдебните такси и осребряването на имуществото

Предвижда се базата данни за запорите и системата за електронен публичен търг да работят на основата на обща информационна система, за да може да се използва общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно.

Предвижда се новата система да допринесе за развитието на електронните услуги, които се предоставят на гражданите и бизнеса, и да създаде възможност за взаимодействие между отделните системи при проверка за наличие на запор върху вещ на дадено лице. Така се цели да се постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи, ще се намали възможността за разпореждане със запорирани вещи.