Унгария иска български пастор да бъде екстрадиран, за да бъде съден за даване на подкуп, съобщи прокуратурата.

Мъжът - Христо Х. - е задържан на родна територия. Състав на Апелативния съд във Варна днес потвърди първоначалното му задържане под стража, което беше определено от Окръжния съд в морската столица.
Задържането на мъжа е на основание издадена от властите в Унгария Европейска заповед за арест (ЕЗА) спрямо българина.

В края на септември миналата година съдия-следовател към Околийски съд - Сегед, Унгария, е издал ЕЗА за задържане на българина. Компетентните унгарски власти настояват за ареста и предаването на българския гражданин, за да го разследват затова, че на 14 януари миналата година дал подкуп на длъжностно лице - граничен полицай. 
За това деяние наказанието в Унгария е лишаване от свобода от 1 до 2 години.

В хода на заседанието на втората съдебна инстанция пасторът, който работи и живее със семейството си в Холандия, за втори път се придържаше към версията, че станалото пред граничните власти в Унгария е недоразумение, плод на липсата на превод при комуникацията му с унгарските граничари. Той твърди, че не е бил издирван до настоящия момент от властите в Унгария.

Магистратите от Апелативния съд във Варна от своя страна приеха аргументите на първата инстанция за задържането на пастора, че в конкретния случай първоначалното задържане на българския гражданин е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Целта на задържането под стража е да бъде осигурено присъствието на лицето при разглеждане на делото по същество.

Окръжният съд във Варна още тази седмица ще разгледа искането на Унгария за екстрадицията на пастора.

Решението на Апелативния съд във Варна за задържането под стража на мъжа е окончателно.