Възбранени и насочени за унищожаване са 1503 кг храни и 198 л прясно мляко с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, и документи за произход, или без етикети, или неправилно съхранявани иззети при проверките по Великден. Това съобщават от БАБХ.

Контролът обхваща периода от 13.04.2020г. до 24.04.2020г., включително Великденските празници.

Инспекторите са издали 60 акта за административно нарушение и 365 предписания при 4338 проверки. 147 от проверките са по жалби и сигнали на граждани.

Нарушенията, констатирани при проверките, са били свързани основно с предлагане на храни с изтекъл срок на годност; без етикети и/или без здравна и идентификационна маркировка; липса на регистрация на обекти по чл. 12 от Закона за храните.

Контролът с фокус върху традиционните за празниците храни остава засилен и за Гергьовден, до 08.05.2020г.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо се следи за наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят - с произход България, червен цвят - с произход, различен от български), също така дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото, и за правилното му съхранение.

По време на празничните дни - от 1-ви до 6-ти май ще има дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

От БАБХ напомнят, че сигнали за нередности се приемат на горещия телефон - 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.