Условна присъда от 2 години с изпитателен срок от 4 години спрямо подсъдимия бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов отсъди специализираният наказателен съд. Живко Мартинов бе обвинен по аферата "Суджукгейт".

В мотивите си съдът обясни, че Мартинов е причинил на Антон Проданов имуществени вреди в размер на над 7 хиляди лева, отправил му е заплахи и обиди. Магистратите оправдаха обаче Мартинов за другото месо - 30-те килограма филе "Елена" и 30-те килограма телешка пастърма.

Съдът измени и мярката за неотклонение на подсъдимия в забрана за напускане пределите на страната и подписка.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Повдигнаха 6 обвинения срещу "мозъка" на аферата "суджук гейт"

Повдигнаха 6 обвинения срещу "мозъка" на аферата "суджук гейт"

Обвинена е и шефката на БАБХ-Добрич Розалина Брайкова

Бившият депутат бе обвинен за изнудване между 2011 и 2013 година на добричкия бизнесмен на стойност 4 тона суров суджук, 30 кг. филе "Елена" и 30 кг. телешка пастърма. Процесът тръгна в края на месец февруари 2019 г.

Пред медиите Мартинов и адвокатът му Христо Ботев заявиха, че ще обжалват присъдата.

Припомняме, депутатът от ГЕРБ сам подаде заявление за напускане на парламента, след като главният прокурор поиска имунитета му. Живко Мартинов винаги е отричал да има вина. От Министерството на земеделието, храните и горите наредиха да се извърши и проверка на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Изходът от нея не бе публично оповестен. 

Когато започна разследването срещу Живко Мартинов от прокуратурата съобщиха, че върху свидетели е оказван натиск, затова и те са под засилена охрана.