Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура повдигна 6 обвинения срещу бившия народен представител от 44-то Народно събрание Живко Мартинов.

Мартинов е обвинен за 6 отделни престъпления.

Първото обвинение - упражнена принуда спрямо А.П. с цел последният да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За подобно деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години, както и глоба в размер от 5 до 10 хил. лв.

Второто обвинение - отправена закана за убийство, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до 6 години.

Третото обвинение срещу бившия депутат на ГЕРБ е за това, че той е упражнил принуда спрямо А.П. и то в условията на продължаващо престъпление. В периода от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. в град Добрич Мартинов е заплашвал А.П., че той ще бъде арестуван.

Мартинов заплашил А.П. и с това, че ще повика данъчни инспектори да проверят дружествата му, за да му "смачка бизнеса". Мартинов изнудвал А. П. и го принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе елена и телешка пастърма.

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов
Обновена

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов

Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, показва проверка

Четвъртото обвинение - Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да спомогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и лицето да остане ненаказано. Извършеното престъпление от въпросното лице било двойно убийство по непредпазливост след пътнотранспортно произшествие. По това обвинение Мартинов може да получи наказание "лишаване от свобода" за срок до 5 години.

Петото обвинение - през 2015 г. Мартинов заплашвал и принуждавал органи на властта да извършат действия по служба - заместник директор на ОДМВР - Добрич и Началник на РУ на МВР - Балчик. За това деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до 6 години.

Свидетели по аферата със суджука са подложени на натиск

Свидетели по аферата със суджука са подложени на натиск

Разпитват ги при засилени мерки за сигурност, а прокуратурата обещава, че ще ги защити

Шестото обвинение - през 2017 година Мартинов направил опит да принуди Директора на ВИК - Добрич да извърши нещо противно на волята му. Директорът на дружеството бил заставен да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време. По този начин бившият депутата от Добрич злоупотребил с предоставената му власт като народен представител. За това престъпление законът предвижда наказание затвор за срок до шест години.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

Мартинов съсипа бизнеса ни, твърдят свидетели по аферата със суджука

Мартинов съсипа бизнеса ни, твърдят свидетели по аферата със суджука

Със заплахи бившият депутат притиснал бизнесмените

В хода на разследването срещу Мартинов прокурорите от Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура са събрали доказателства за извършени престъпления по служба и спрямо директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Брайкова също е привлечена към наказателна отговорност. Тя е обвинена за това, че на 13 юли тази година, в качеството си на директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Брайкова е нарушила служебните си задължения като издала Заповед за спиране на експлоатация на обект на дружество, с цел да причини вреда.

Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало прокуратурата за извършената престъпна дейност на Мартинов. Спрямо този сигнал започнало и разследването срещу бившия депутат. Въпросното лице е и основен свидетел по делото.

МЗХГ нареди проверка в дирекцията по безопасност на храните в Добрич

МЗХГ нареди проверка в дирекцията по безопасност на храните в Добрич

Във връзка с аферата със суджука

Заповедта на Брайкова била издадена без да са налице доказателства за нарушения на стандартите и храната, предлагана в обекта на свидетеля. В резултат на заповедта за спиране експлоатацията на обекта били причинени вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е работил. За извършеното от Брайкова деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за период от 1 до 8 години.

Спрямо Брайкова също е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

Борисов подменя ръководството на ГЕРБ-Добрич

Борисов подменя ръководството на ГЕРБ-Добрич

Заради 4-те тона суджук