Герберът Живко Мартинов искал от местен търговец 4 тона суджук с еленско месо на стойност 45 хиляди лева. Суджукът той поискал лично за министър-председателя Бойко Борисов.

Още един депутат си даде имунитета

Още един депутат си даде имунитета

Според Мартинов, привърженици на левите идеи имат дългове и неприязън към него

Тези данни оповести главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с поискания имунитет на народния представител Живко Мартинов от ПГ на ГЕРБ

Главният прокурор обясни, че в четири случая Живко Мартинов е поискал от въпросния търговец, който е собственик на магазин, на месопреработвателен цех и на други търговски дейности, да му бъде предаден по един тон суджук.

"Общо 4 000 килограма суджук, 60 килограма телешка пастърма и филе "Елена". Колкото и смехотворно да звучи това, въпросният суджук предоставян на четири пъти по един тон е на обща стойност 45 хиляди лева. Доколкото е видно от материалите по проверката е изготвен по специална рецепта, която включва и еленско месо и по думите на народния представител, е предназначен лично за министър-председателя", посочи Цацаров.

Всички четири тона са били извозени с бус на народния представител до помещение, където самия народен представител е организирал сушенето на суджука. "Проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя", посочи Цацаров.

Това е десето поред искане за снемане на имунитета на депутата Живко Мартинов. Цацаров посочи, че на 18-ти април 2017 г. е постъпил сигнал от гражданин с описание на факти за престъпна дейност, осъществена на територията на град Добрич от въпросното лице.

Освен това до министър-председателя е изпратена справка от ДАНС с данни за вероятни злоупотреби. Въпросната справка е изпратена от министър-председателя и до главния прокурор.

Цацаров иска имунитета на депутат от ГЕРБ
Обновена

Цацаров иска имунитета на депутат от ГЕРБ

Живко Мартинов е проверен от ДАНС

Вероятната причина е, че в няколко от случаите народният представител е ползвал изключително активно името на премиера. Мартинов е народен представител в 44-то, бил е народен представител и в 43-то народно събрание.

Цацаров заяви, че ако Народното събрание даде разрешение - или народният представител се откаже доброволно от имунитета си, тогава ще бъде образувано досъдебно производство за пет групи престъпления: изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши престъпление по служба.

"Всички тези обвинения ще бъдат предявени, ако Народното събрание даде разрешение да бъде снет имунитета", коментира Цацаров. Относно личния натиск за придобиване на облаги, упражняван от Мартинов от 2012 г. до настоящия момент, върху бизнесмен от Добрич, собственик на месопреработвателен цех, Цацаров обясни, че натискът е бил упражняван като търговецът е бил включен в списък с лица, които трябвало да подпомагат политическата дейност.

В противен случай щяло да има проверки от данъчни служби, агенцията по храните и конкретният израз, използван от депутата бил - "ще ти бъде смачкан бизнеса".

Върху същия търговец бил упражнен натиск, за да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града. Мебелите, обаче се оказали в търговския офис на Мартинов вместо в офиса на ГЕРБ.

Освен това върху същия търговец бил упражнен натиск да предостави климатична стена, която също била предназначена за офиса на ГЕРБ, но мебелите се оказват в търговския офис на депутата. Към всички тези екстри депутатът поискал и два сглобяеми гаража и инсталиране на охранително видеонаблюдение, заплатено от въпросния търговец.

Депутатът Мартинов упражнил натиск и върху служител на МВР - принуда, както по отношение на съвсем "дребни" случаи за народния представител - анулиране на фиш, издаден на шофьора на народния представител, незабавно освобождаване на товарни автомобили, задържани от полицията - натоварени с пясък, незаконно добит от село Кранево за частен хотел, както и да бъде упражняван натиск за закупена от народния представител пшеница. Полицията трябвало да започне натиск към въпросните лица, за да си платят закупената пшеница от Мартинов.

Освен това Мартинов оказвал натиск и върху окръжния прокурор на Добрич да бъде оневинен бивш заместник-министър, предизвикал катастрофа с двама загинали. Натиск е бил оказван и върху експертния състав на полицията за оневиняване на извършителя. Опитът не е успял, лицето е с влязла сила 4-годишна присъда, уточни Цацаров.

Мартинов оказвал натиск и върху ръководители на държавни учреждения да бъде уволнено определено лице, да бъде назначено конкретно лице, да не се ползват услугите на определен и на друг адвокат.