Условна присъда получи 30-годишен мъж за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемият е осъден по бързото производство след внесен в съда обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение с Районна прокуратура - Плевен. Наложеното наказание е 11 месеца лишаване от свобода, е отложено с три години изпитателен срок.

Юсеин А. се призна за виновен за това, че на 25 март 2017 г., в село Мечка, област Плевен, подкупил двама мъже, на 73 и на 30 години с 20 лева, за да ги склони да гласуват в полза на определена политическа партия. Това е престъпление по чл.167, ал.2, вр. чл.26, ал.1 от НК.

На 25 март 2017 г. обвиняемият позвънил на телефонния номер, на единия мъж, като пожелал да се срещне с него и с баща му. Десетина минути по-късно пристигнал в дома им и им дал флаер на политическа партия и сумата от по 20 лева, като ги уговорил да гласува за "нашите хора" с определена бюлетина.

На 26 март 216 г. 30-годишният мъж посетил избирателна секция в село Мечка. Пред същата бил пресрещнат от обвиняемия, който му казал да снима с мобилният си телефон бюлетината, след отразяване на неговия вот. Мъжът снимал бюлетината след отбелязването, а след като излязъл, показал снимката на обвиняемия.

Това било забелязано от свидетел, който уведомил полицай, който охранявал избирателна секция.