Бившият управител на "Фонд научни изследвания" Христо Петров получи 3-годишна условна присъда с пет години изпитателен срок, забрана за заемане на държавна длъжност и две хиляди лева парична глоба, информира БГНЕС.

Решението взеха магистратите от Софийския градски съд. То не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок. Пред медиите Петров не пожела да коментира.

Припомняме, бившият управител на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров бе обвинен в умишлена безстопанственост. Делото срещу Петров се точи от 2013 г.

Тогава избухна скандал около Фонд "Научни изследвания", свързан с конкурса за финансиране на изследователски проекти. Стана ясно, че с 14,8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти.

Български учени тогава се опасяваха, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации

Специални клаузи срещу корупцията в новия правилник на Фонд научни изследвания

Специални клаузи срещу корупцията в новия правилник на Фонд научни изследвания

Ректори не могат да влизат в новия Изпълнителен съвет на ФНИ

Припомняме, на 13 октомври 2012 г. финансова проверка откри нарушения за почти 8 милиона лева във ФНИ. Тези пари от държавния Фонд за научни изследвания не са изразходвани по предназначение и трябва да бъдат върнати в бюджета. Това е установила финансова проверка във фонда.

Тогава освободеният от поста член на Изпълнителния съвет на фонда, проф. Мирослава Кортенска обяви гладна стачка в знак на протест. Тя обвинява министър Игнатов в лъжа за това, че й била връчена заповедта за отстраняване. По думите й това е станало чрез сайта на фонда, без никой да я е уведомил. Проф. Кортенска е категорична, че не е виждала и прокурорски преписки, заведени срещу нея за финансови злоупотреби, в което я обвиняват от фонда. 

За 2 часа ректори и министър избраха новия шеф на ФНИ

За 2 часа ректори и министър избраха новия шеф на ФНИ

Доц. Борис Стефанов - бивш ректор на ХТИ