Осъдиха условно бизнесдама от Пазарджик, източила криптовалута за над 1,1 млн. лева.

Съдът й наложи наказание от 1 година затвор с 3-годишен изпитателен срок, глоба от 6000 лева и пробационна мярка задължителна регистрация по настоящ адрес.

През ноември 2018 г. тя е била обвинена от Специализираната прокуратура за участие в престъпен сговор с още двама души за това, че използвала слабости в електронната система на платформата "Футуро нетуърк" за търговия с криптовалута Футуро Койн (собственост на дружество със седалище в Полша). На три пъти - от 24 март до 6 април 2018 г. тя внесла в системата компютърни данни за теглене на общо 141 628 футурокойни на стойност 1 124 198,81 лева. И трите тегления подсъдимата извършвала от профилите на трети лица, за да запази самоличността си.

При разследването бил установен механизмът на извършване на престъплението, като резултатите от самото разследване способстват за подобряване системите за сигурност на чуждестранната онлайн платформа и недопускане на други подобни посегателства над криптовалутата на полското търговско дружество. Източената криптовалута е възстановена изцяло на собственика й.

Мотивите на съда за размера на наложеното наказание са, че подсъдимата е признала вината си, прекарала е в ареста с мярка за неотклонение "Задържане под стража" близо 7 месеца - от 24 ноември 2018 г. до 4 юни 2019 г., както и че виртуалната валута е изцяло възстановена на полското дружество.

По отношение на двамата съучастници на бизнесдамата дело продължава по общия ред.