Условна присъда получи катаджията Сашо Тръпков за взет от него подкуп. Присъдата му е 3 години условно, с 5-годишен изпитателен срок.

Тръпков няма право също да заема държавна длъжност. Той ще обжалва присъдата.

Проверяват катаджия, заснет при взимане на подкуп

Проверяват катаджия, заснет при взимане на подкуп

Видеото стана хит в интернет

Припомняме, на 18 ноември 2014 г. директорът на СДВР разпореди да започне дисциплинарно производство срещу служителя на столичната Пътна полиция. Той бе заснет във видеоклип как взима подкуп от спрян за проверка шофьор. Видеозаписът беше разпространен в интернет и медиите.

Във видеото ясно се вижда как след като взима и проверява документите на водача, катаджията оставя ръката си в автомобила през отворения прозорец. Тогава шофьорът му подава банкнота, която служителят на реда скрива в ръката си и прибира.

На 6 октомври 2015 г. официалното обвинение срещу Тръпков за взетите 30 лева подкуп бе внесено в съда. Софийска градска прокуратура внесоха обвинителен акт срещу Сашо Тръпков, държавен служител в МВР, отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Според обвинителния акт в рамките на един ден - на 13 ноември 2014 г. - полицаят два пъти е поискал и получил пари, за да не извърши действие по служба, а именно - да състави акт за установяване на административно нарушение (АУАН) съгласно задълженията си по чл. 189, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) във връзка с констатираните нарушения на правилата за движение по пътищата.

В първия случай Тръпков е спрял за проверка шофьор, от когото е поискал и получил сумата от 20 лева, за да не му състави акт за 2 нарушения - управление на автомобил без поставен предпазен колан и отнемане предимството на друг участник в движението.

Във втория случай обвиняемият поискал и получил сумата от 10 лева, за да не състави акт или да наложи наказание с известие за глоба с фиш на друг шофьор, който е управлявал автомобил без поставен предпазен колан. 

Според магистрати, Тръпков спирал предимно джипове

Тръпков се призна за виновен.

За някои от заседанията се наложи свидетели да бъдат водени принудително в съда, защото многобройните заседания се отлагаха.