Нарушение в диагностично-лечебния процес в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен установиха проверяващите от "Медицински одит".
Инспекцията е след смъртта на родилка с инициали М.М., починала на 26 юли 2018 г. Предстои да бъде образувано дело, информираха от Министерството на здравеопазването.

Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен.

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Бебето е в много тежко състояние

На 25 юли 2018 г. родилката М. М. е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ - Плевен за планово Цезарово сечение. Жената е минала предоперативна анестезиологична консултация, но няма някои прегледи.

Не е прегледана, а няма и предишни изследвания за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация. 

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да стане с цялостна упойка.

На 26 юли в 9.00 часа е започнала оперативната интервенция. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония.

При родилката настъпва остра хипоксия (недостиг на кислород до клетките), довела до пренатално страдание за плода.

Лекарите са се борили за живота на родилката до 14.00 ч., след което е решено реанимацията да спре заради необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и часът на обявяване на смъртта.

"Медицински одит" извършва проверка по случая с починалата родилка в Плевен

"Медицински одит" извършва проверка по случая с починалата родилка в Плевен

Зам. здравният министър изказа съболезнования на семейството

След този случай от Изпълнителна агенция "Медицински одит" е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в срок до 30 септември 2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация (въвеждане на тръба в трахеята на пациента с цел изкуствено обдишване или осигуряването на проходими дихателни пътища - б.р.).

Лекарска грешка виждат близките на починалата в Плевен родилка

Лекарска грешка виждат близките на починалата в Плевен родилка

От болницата обясняват, че докато не излязат резултатите от аутопсията, не могат да дадат изявление

Припомняме, информацията за образувана проверка по случая бе публикувана на 30 юли. Ръководството на болницата също назначи проверка.

Близките на починалата изразиха съмнението си за лекарска грешка.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков тогава обяви, че очаква предварителните доклади за починалата родилка в Плевен.

Информацията излиза три дни след смъртта на родилка в Сливен

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Прокуратурата разследва смърт в болница