Убедена съм, че утрешният ден за българските юристи е по-добър, защото колкото и да сме критикувани за промените в Конституцията, аз вярвам, че са крачка напред. Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод Деня на Конституцията и на юриста.

Цачева призова със съвместни усилия да продължат повишаването на доверието в съдебната власт, както и дебата за правото.

Членове на ВСС, на Висшия адвокатски съвет, конституционни съдии се събраха по случай професионалния празник в сградата на съюза на юристите. Сред официалните гости бяха правосъдният министър Екатерина Захариева, депутатът Явор Нотев, членовете на ВСС Ясен Тодоров и Милка Итова.

Цецка Цачева поздрави юристите. Тя изтъкна, че празничният календар тази година е изпълнен с няколко важни годишнини. Едната е 137-годишнината от приемането на Търновската конституция, с която са поставени основите на българската държавност и парламентаризма.

По думите й целта за демократизиране на българското общество безспорно е постигната. Парламентарната шефка изтъкна още и другата годишнина – 50-годишнината от създаването на Съюза на юристите в България.

На събитието днес бе представена специална селекция вино с етикет „50 години съюз на българските юристи”, която се продава за цена от 15 лв.

Цачева изтъкна, че няма по-голяма мисия от върховенството на закона. Тя призна, че одобрението на българското гражданство към институциите не е високо, затова и една от най-важните промени, от които се нуждаем е да се повиши престижът и авторитетът на съдебната власт, както и гражданите да повярват в правосъдната система.

Председателят на НС сподели усещането си обаче, че докато следи новинарския поток, не се чува силно и авторитетно гласът на българския юрист. „Всички ние имаме какво да направим, така че да издигнем авторитета на професията и нейният престиж пред обществото, подчерта Цачева. За да си журналист и да напишеш коментар, безспорно се изисква предварителна подготовка”, напомни на медиите тя.