С 2% са се увеличили хората с онкологични заболявания у нас за година. Това сочат последните данни на Националния раков регистър, съобщават от Министерство на здравеопазването.

През 2008 г. новите случаи на рак са 34 214 души, от които 17 856 са мъже и 16 358 жени. Смъртните случаи за същата година са над 17 000.

Общо болните от злокачествени заболявания в България са около 223 000 души. Основната причина за увеличаването на онкологичните заболявания у нас е застаряването на населението.

Профилактиката е най-важната защита от онкологичните заболявания. СЗО е изчислила, че над 40% от всички случаи на рак могат да се предотвратят чрез превенция.

През последните години 53% от всички нови случаи с рак са след 65-годишна възраст. Новите случаи при децата и младежите до 20 години са под 1% от всички заболели от злокачествени заболявания.

Най-разпространената локализация общо сред двата пола е колоректалният карцином. Там има 4 599 нови случаи, което представлява 13.7% от всички новозаболели от рак в страната.

Втората по честота локализация е ракът на белия дроб с 3 860 новозаболели (11.5%), следван от рака на гърдата - 3 622 случаи (10.8%).

Петте най-чести локализации са карцином на правото и дебело черво, рак на белия дроб, млечна жлеза, стомах и немеланомните карциноми на кожата, представляващи 52.3% от всички злокачествени заболявания при двата пола заедно.

Все още онкологичните заболявания у нас се откриват в късен стадий, посочват от здравното министерство.

При рака на белия дроб около 80% от новите случаи за 2008 г. са диагностицирани късно, при рака на гърдата този процент е около 26 %, при рака на дебелото и правото черво - 50%.

Профилактиката е най-важната защита от онкологичните заболявания. СЗО е изчислила, че над 40% от всички случаи на рак могат да се предотвратят чрез превенция.

Затова тази година световният ден за борба с болестта ще се отбележи под мотото „Можем да се предпазим от рак".