Елена Димитрова

„Да си добър като дете".

Това име носи изложбата с детски рисунки, която се откри днес в Националния дворец на децата.

За разлика от други подобни инициативи, тя няма за цел да привлече вниманието към изкуството, а към един друг доста по-наболял проблем- този за донорството в България и на хората, чакащи за трансплантация.

Изложбата е организирана от приятели на 28-годишната Елена Димитрова, която се нуждае от спешна трансплантация на тънко черво.

Ели страда от рядкото заболяване фамилна аденоматозна полипоза (FAP). Преди пет години е отстранено дебелото й черво.

На 23 януари 2010 година, при нова операция, тя получава запушване на артериите на тънкото черво и последвалият "инфаркт" на червото налага неговото почти пълно отстраняване. Остатъкът от тънкото черво не може адекватното да всмуква всички нормални съставки на храната.

Налага се Елена да получава всички хранителни вещества и дори вода по венозен път, без да излиза от ВМА, където е настанена в момента. Този начин на хранене в момента е единственият възможен, но е напълно неестествен и уврежда всички органи на нейното тяло.

Тази операция не се извършва в България и може да се проведе само в чужбина, като в Европа това е възможно само на три места, едно от които клиниката  „Hopital Universitaire Paul Brousse" в Париж. Необходимата сума е 200 000 евро.

Елена е първият случай на очакващ тънкочревна трансплантация у нас.

News. bg се срещна с един от приятелите Елена - Радомир Славов, час преди откриването на изложбата.

Той обясни, че момичето е трябвало да замине още на 1 март за Франция. За съжаление, въпреки уверенията и поетия ангажимент от страна на Министерство на здравеопазването за поемане на необходимото финансиране, Елена все още се намира във ВМА.

"Тя още не е направила предварителни изследвания, не е стигнала до това да чака донор", изтъкна той. Проблемът, по думите му, не е толкова във финансирането на животоспасяващата операция, а фактът, че необходимите процедури се забавят.

„Нещата се бавят. На 1 март имахме уверение от всички институции, че трансплантацията ще се случи. 12 дни по-късно никой нищо не ни казва. А Ели няма време, тя има два-три месеца и всеки ден е от значение, добави той и посочи - проблемът е в липсата на организация у нас."

Проблем, изтъкна още момчето, е и отношението на българските лекари към Елена.

Една от детските рисунк

Според Славчов идеята на тази изложба е насочена именно към обявената от Министерство на здравеопазването национална кампания за насърчаване на донорството.

"Искаме да им кажем - ето вие правите такава капания и ето човек, който се нуждае от трансплантация и умира пред вас..."

"Какво правите, трябва да звъннете два телефона, да напишете един-два мейла, защо това не се случва?", попита той.

На въпрос защо изложбата носи името „Да си добър като дете", Славчов отговори:

"Защото от всички институции, от всички хора, които попитахме и към които се обърнахме за помощ, децата реагираха най-бързо. И най-искрено."

В изложбата, която ще продължи до 24 март, могат да бъдат видени рисунки, дело на деца, преживели трансплантация. След края й те ще бъдат публикувани на сайта на Елена Димитрова  - http://help-eli.org/ от където могат и да бъдат купени.

В подкрепа на момичето и други пациенти, които трябва да преживеят подобни трансплантации,  на 30. 03. 2010 г. от 19:30 ч. в Химическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще се проведе „Вечер на науката".

Там студенти химици, каквато е и самата Елена, заедно с техни колеги физици, ще проведат забавни научни демонстрации пред публика.