Прегледи за риска от остеопороза се извършват в цялата страна. Те се организират от РЗИ и Асоциация „Жени без остеопороза" във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври.

Изследванията за риск от остеопороза се провеждат в 60 центъра в цялата страна срещу минималната такса от 5 лв. Те започнаха през март и досега в тях са обхванати 197 населени места и над 10 хил. души, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Резултатите до момента показват, че при всеки четвърти има риск от развиване на болестта. В изследването се обхващат 19 рискови фактора. Най-изявеният от тях е възрастта - над 40 години.

С най-високо разпространение сред обхванатите лица са три рискови фактора: ниска физическа активност, недостатъчен престой на открито без прием на витамин Д и тютюнопушене. С по-малко от 30 минути дневно физическа активност са 43% от обхванатите лица.  По-малко от 10 минути дневно на открито, без да приемат добавки с витамин Д прекарват средно 33%.  Тютюнопушенето е разпространено сред 32 % от анкетираните.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начинът на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза, са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета, изтъкват от МЗ. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни.

Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода  = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки.

Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава риска от  остеопороза.

От здравното министерство дават и някои лесни за изпълнение съвети за поддържане на физическата активност:

  • 1. Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.
  • 2. Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.
  • 3.Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден -поставяйте си дневни и седмични цели.
  • 4.Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: напр. миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.