Меморандумът, подписан между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Азербайджан, ще облекчи сътрудничеството между прокурорите на двете страни. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на официално посещение в Баку.

По негови думи че подписаният на 2 март документ между двете прокуратури превръща България "в мост между страните от Източна Европа и Централна Азия, което прави страната ни ключов фактор в защита на сигурността на Балканите".

Българският обвинител №, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева се запознаха с функциите и работата на Главна дирекция "Антикорупция" и Следствената служба при прокуратурата на Азербайджан.

Гешев и ръководителят на ГД "Антикорупция" Назим Раджабов поставиха акцент върху специализацията на прокурорите, която е гарант за по-високата ефективност в противодействието на корупцията.

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

По думите му всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт

Раджабов посочи, че в антикорупционната прокурорска структура на Азербайджан работят около 200 прокурори, които годишно разглеждат по около 600 дела, свързани с корупция, организирана престъпност и наркоразпространение.

От своя страна Гешев представи структурата на българската прокуратура, както и основните компетенции на отделните прокурори. Той подчерта, че също като азербайджанската ГД "Антикорупция" в България до миналата година е функционирала Специализирана прокуратура с почти идентична компетентност по противодействие на корупцията и организираната престъпност, но която е била закрита с решение на парламента. Гешев изтъкна, че това е станало въпреки добрите резултати и високата ефективност, които специализираното правосъдие е имало у нас.

Закриването на спецправосъдието ще запали къщата на ЕС, тревожи се Гешев

Закриването на спецправосъдието ще запали къщата на ЕС, тревожи се Гешев

Механизмът за сътрудничество и проверка бил превърнат във вътрешнополитически инструмент

По време на официалното посещение българската делегация разговаря и с Елмар Джамалов, ръководител на Следствената служба към прокуратурата на Азербайджан. Новата структура е заработила преди три години и това е довело до увеличаване на броя на магистратите.

Пред българската делегация беше демонстрирана последно поколение високо технологична техника, която следователи и прокурори в Азербайджан използват в хода на провежданите разследвания - подводни дронове, специализирани устройства за прихващане на сигнали и запис на разговори, оборудване за оглед на местопрестъпления. На срещата стана ясно, че следователите в Азербайджан също разполагат с мобилни лаборатории за събиране на доказателства.

Обсъдени бяха и предизвикателствата пред разследващите органи при делата, свързани с трансгранична престъпна дейност и киберпрестъпност.