Добричкият окръжен съд наказа с 2 години условно лишаване от свобода румънски шофьор на ТИР, убил двама на пътя, съобщава dobrichinfo.

Инцидентът е станал на 1 октомври тази година.

Като водач на товарен автомобил „Мерцедес" 29-годишния румънския гражданин Въжарел Мариян е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души.

Съдът му отне правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години.

Мариян бе осъден да заплати 160 хил. лв. обезщетение общо на четирима граждански ищци, наследници на 66-годишната починала жена.
Двамата наследници на загиналия 46-годишен мъж, се отказаха от правото си на граждански иск, тъй като смятат да търсят обезщетение от застрахователя на фирмата, за която работи подсъдимият.

По молба на Въжарел Мариян делото се гледа като съкратено съдебно следствие, което дава право на съда да му наложи наказание под минималното предвидено в закона за това деяние - 3 години лишаване от свобода.

Мариян заяви пред съда, че признава всички факти от обвинителния акт, разбира в какво е обвинен и се признава за виновен. В последната си дума той повтори, че „съжалява много за случилото се".

Обвиняемият превозвал с управлявания от него товарен автомобил мерцедес „Ахтрос" с прикачено към него товарно ремарке, три палета фазерни плоскости.
По обяд на 1 октомври 2008 г. той преминал границата между Румъния и България през ГКПП-Кардам.

Около 13.45 ч. навлязъл в Ген. Тошево и поел по околовръстния път, който минава през ж.п. гара - Ген. Тошево. На 500-600 м от ж.п. гарата е имало спрял лекотоварен автомобил фолксваген „Транспортер", в който са се намирали двамата пострадали. Мариян видял на около 70 м спрялата кола. Въпреки ниската скорост, с която се движел - 43-45 км в час, той не успял да заобиколи и товарният автомобил блъснал с дясната част на ремаркето лявата задна част на автомобила.

Съдебно-медицинската експертиза установява, че причина за смъртта на водача и пътничката в лекотоварния автомобил са получените от тях гръдни травми.

Въжарел Мариян живее в румънския град Кошула, завършил е основно образование, неженен, работещ, няма осъждания и наказания за нарушение на Закона за движение по пътищата. От местната община са представили пред съда изключително добра характеристика за него.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - Варна, в срок от 15 дни.