Пловдивският съд даде ход на делото за проповядване на радикален ислям, съобщи БНТ. Това стана след неуважено искане за отвод на съдебния състав, поискано от защитата на Ахмед Муса Ахмед и останалите 12 обвиняеми. Делото се гледа повторно, след като ВКС отмени присъдата на Апелативен съд и го върна за разглеждане от друг съдебен състав.

Мотивите за искане на отвод на днешния състав с докладчик Деница Стойнова и съдии Магдалина Иванова и Велина Антонова, се съдържаха във факта, че точно те не са уважили жалба на Ахмед Муса Ахмед срещу решение на Пазарджишкия окръжен съд. Тя е била за промяна на мярката му за неотклонение по друго дело. Тогава съдиите се позовали именно на присъдата по това дело.

Двете дела с един и същи подсъдим и еднакво обвинение се точат вече втора година. Днес нито един от подсъдимите не присъства, в залата не дойдоха и част от защитниците на обвиняемите, сред тях адвокатите Ина Лулчева и Васил Василев.

Ахмед Муса бил склонен да жертва и децата си в името на Аллах

Ахмед Муса бил склонен да жертва и децата си в името на Аллах

Логистична база на "Ислямска държава" може да е създадена в Пазарджик

Под въпрос остава и поръчаната експертиза, тъй като и Нов български университет, и Великотърновския университет, към които се обърна съдът с молба да осигури вещи лица, са отговорили, че не разполагат с турколози.

На Ахмед Муса е повдигнато обвинение, за които на предишното гледане на делото той получи присъда от две години затвор, а останалите обвиняеми- наричани общо "имами"- Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха наказани с глоби, припомня обществената телевизия.

Разпитаха пети таен свидетел срещу Ахмед Муса

Разпитаха пети таен свидетел срещу Ахмед Муса

Прокуратурата протестира паричната гаранция на обвиняемия

Присъдата на Апелативен съд Пловдив е потвърдена от ВКС в частта и, в която подсъдимите Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

Ахмед Муса Ахмед, който в акта за раждане е записан като Ангел Радков Стоянов, се явява като подсъдим в момента в Пазарджишкия окръжен съд.

Днес бяха разпитани свидетели, сред които Салим Сали Салим, баща на младоженеца и организатор на сватбата през 2008-ма, на която, според доказателствата на обвинението, Ахмед Муса е проповядвал радикален ислям, говорел е за рязане на глави и друговерци.

Днес свидетелят отрече да е чувал такива думи, нито на сватбата, нито през всичките 15-16 години, от които познава обвиняемия. Той описа как е протекла сватбата в ромската махала на Пазарджик, съобразена с порядките на религиозната общност там. Присъствали са между 200 и 250 души, не е имало алкохол, нито музика, мъжете и жените са седели отделно.

Ахмед Муса е пожелал на младоженците да следват правия път, което в детайли, обяснено от свидетеля, означава да не лъжат, да не пият, да се уважават един друг. Според Салим Сали Салим, религиозни знамена не е имало.

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното дело

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното дело

За втори път адвокати на 14-те подсъдими за джихад искат отвод на Алекс Алексиев

Той отговаря и на въпроси на съдиите за джамията Абу Бекир, в която е проповядвал Ахмед Муса. Според свидетеля, всеки човек може да отиде там и да проповядва върху текстове на корана. Салим определи принадлежността си към тази джамия, за която се знае, че е неоторизирана от Главно мюфтийство, предимно с близостта си. Делото продължава с разпити на други свидетели, сред които Ахмед Ахмед, бивш секретар на Главно мюфтийство, който от година вече е извън институцията.