Делото срещу 14-те, обвинени в разпространяване идеите на "Ислямска държава" и призиви към джихад продължава в Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР. Според заключението на съдебно-психиатричната експертиза подсъдимият Ахмед Муса Ахмед е психично здрав.

Според българските тайни служби, е твърде вероятно в пазарджишкия ромски квартал "Изток" Ахмед Муса и сподвижниците му да са създали логистична база на "Ислямска държава", съобщи bTV.

Основният заподозрян по делото е ислямския проповедник от ромския пазарджишки квартал "Изток" Ахмед Муса. Тримата лекари, които са изготвили експертизата, са категорични, че Ахмед Муса Ахмед е в състояние да отговаря за действията си. Неговите личностни характеристики показват, че той може да бъде лидер и да овладява хората.

По време на тричасовото интервю с експертите той е демонстрирал пълна отдаденост на религията и по-точно - салафизма. Дори е заявил, че в името на Аллах е склонен да жертва и децата си.

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното дело

Адвокатът на Ахмед Муса е отказал да го представлява в днешното дело

За втори път адвокати на 14-те подсъдими за джихад искат отвод на Алекс Алексиев

Ахмед отрече да е използвал думата жертва, но д-р Николай Попов от пазарджишката психиатрична клиника посочи, че в експертното заключение думата жертва съществува като ключова.

Защитата на Ахмед Муса Ахмед иска отвод на експерта Алекс Алексиев

Защитата на Ахмед Муса Ахмед иска отвод на експерта Алекс Алексиев

Обвини го, че заема страна по делото

Според експертите, в поведението на Ахмед има данни за прогресираща агресия. Адвокатите определиха експертизата като необективна и поискаха съдът да не приема заключението. Делото продължава.

Пуснаха Ахмед Муса от ареста срещу 5 хил. лв. гаранция

Пуснаха Ахмед Муса от ареста срещу 5 хил. лв. гаранция

Още шестима от сподвижниците му също са с променени мерки

Снощи станаха достояние някои подробности от биографията на Ахмед Муса, информира bTV. Според таен свидетел подсъдимият приел исляма буквално от глад, като тогава попаднал под влиянието на екстремисти.

До края на 90-те години Муса всъщност е бил християнин-евангелист. При опит да се реализира като гурбетчия в Германия, а после в Австрия, той и неговият приятел Бранимир Змийчаров попадат под влиянието на радикална ислямска организация, създадена в Турция.

Бъдещият радикален проповедник живеел мизерно. За да се спаси от тежкото съществуване в Австрия, той се приютил в джамия, приел исляма и започнал да работи за организацията "Съюз Каплан". Тя е създадена в Турция и една от задачите, които си поставя, е да взриви самолет с експлозиви в мавзолея на Кемал Ататюрк, информира bTV.

Ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война, проповядвал Ахмед Муса

Ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война, проповядвал Ахмед Муса

Според него България не трябва да се уважава, защото е християнска държава

Заради връзките си със "Съюз Каплан" през 2004 г. Ахмед Муса попада в полезрението на българските служби за сигурност. От тогава датира и първата му присъда за участие в забранена организация. Муса е осъден на една година условно с пет години изпитателен срок.

Според свидетелят, Ахмед Муса направил няколко опита да сформира мащабна ислямистка организация в различни региони на страната. Той вербувал хора в Пловдив, Асеновград, Пазарджик и Смолянско.

Съденият за радикализъм Ахмед Муса бил протестант преди да приеме исляма

Съденият за радикализъм Ахмед Муса бил протестант преди да приеме исляма

Искат експертиза и на членове на кралското семейство от Саудитска Арабия

Тайният свидетел дава и интересни подробности около самоличността на бойците на "Ислямска държава", които преминават през България със съдействието на Ахмед Муса. Първи преминал през Пазарджик френският гражданин от босненски произход Саид Хюсеинович. Преди това той посетил Сърбия заедно с Ахмед Муса.

Преди да попадне в България, Хюсеинович бил задържан веднъж на турско-сирийската граница. Според тайния свидетел, Хюсеинович пътувал с автомобил, съпровождан от два микробуса, в които се превозвали химически вещества, които служат за изготвянето на експлозиви.

Ахмед Муса във фокуса на Държавния департамент

Ахмед Муса във фокуса на Държавния департамент

Съдът оневини останалите обвиняеми

Хюсеинович бил настанен в незаконната джамия в ромския квартал "Изток" след първия му неуспешен опит да се добере до Сирия и да се бие в редиците на "Ислямска държава". За това му помогнали Муса и негов сподвижник. Хюсеинович изнасял проповеди в Пазарджик, в които открито приканвал към въоръжена борба с неверниците и приканвал към преселване в териториите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Откриха четири мобилни телефона в килията на Ахмед Муса

Откриха четири мобилни телефона в килията на Ахмед Муса

Проповедникът е контактувал пряко

Друг предполагаем боец на "Ислямска държава", - германската гражданка Лара Шенсечер, също отседнала при Ахмед Муса. ова се случва през юни 2014 г. Шенсечер обаче била задържана на граничен пункт "Капитан Андреево", твърди тайният свидетел.

Според българските тайни служби, е твърде вероятно в ромския квартал "Изток" Ахмед Муса и сподвижниците му да са създали логистична база на "Ислямска държава".

Защитникът на Ахмед Муса, адвокат Елвира Панкова, коментира, че показанията на последния таен свидетел са твърде общи и звучат по-скоро като служебна сводка на службите за сигурност, а не като преки наблюдения на свидетел, който е бил близо до Ахмед Муса и обкръжението му.

В съдебната зала Ахмед Муса отново отказа да се изправи при появата на съдията, с което вероятно демонстрира своето пренебрежение към правосъдната ни система.