В Апелативния съд на Пловдив започна ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, съобщи БГНЕС. Процесът в Пловдивския апелативен съд започна след като от Върховния касационен съд (ВКС) отмениха решението на друг състав на същата инстанция и го върна за ново разглеждане.

Ахмед Муса във фокуса на Държавния департамент

Ахмед Муса във фокуса на Държавния департамент

Съдът оневини останалите обвиняеми

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите - на различни условни присъди и глоби. През юли т.г. Върховният касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

Откриха четири мобилни телефона в килията на Ахмед Муса

Откриха четири мобилни телефона в килията на Ахмед Муса

Проповедникът е контактувал пряко

Защитата предяви искания за нова експертиза, която да бъде направена от ислямски теолог.

В решението на ВКС антидемократичността на салафизма бе поставена под съмнение в мотивите на съда. Адвокат Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия - членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Християните са „подпалки за ада”, пропагандирал Ахмед Муса Ахмед
Обновена

Християните са „подпалки за ада”, пропагандирал Ахмед Муса Ахмед

Съдът в Пазарджик гледа делото за разпространяване на джихад

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно Мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Ахмед Муса Ахмед проповядвал пред знамето на „Ислямска държава”

Ахмед Муса Ахмед проповядвал пред знамето на „Ислямска държава”

Разпитаха свидетели по делото за проповядване на джихад

Той е в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа. Пред 24 часа адвокат Васил Василев, който защитава шестима от подсъдимите имами обясни, че: "Обвиненият за радикален ислям Ахмед Муса е бил протестант, преди да приеме исляма".

Ахмед Муса Ахмед е част от международна терористична група

Ахмед Муса Ахмед е част от международна терористична група

Групата разпространявала идеите на "Ислямска държава"

Според адвокат Василев, Ахмед Муса нямал нищо общо с другите подсъдими. "А защо е обвързан с тях, питайте ДАНС и прокуратурата", добави защитникът.

Ахмед Муса Ахмед приютявал бойци на „Ислямска държава”, твърди обвинението

Ахмед Муса Ахмед приютявал бойци на „Ислямска държава”, твърди обвинението

Събирал и дарения за групировката

В залата той настоя за разпит на 10-ина поданици на Саудитска Арабия, които са свързани с фондация на Кралското семейство и са на високи постове. Обвинението твърди, че 12-те имами, подсъдими по делото са имали контакт с тях. Те обаче, според Василев, са осъществявали напълно легална дейност и са имали официални контакти с главното мюфтийство.

Съдът в Пловдив отложи делото е насрочи следващите заседания за 13 и 20 декември.

Апелативните магистрати назначиха тройна комплексна експертиза, която да установи дали в иззетата литература, ползвана от имамите, има призиви към война.

Експертизата трябва да бъде изготвена от двама тюрколози, трима арабисти със сериозни познания за ислямистките течения ханефизъм, салафизъм и уахабизъм. За целта ще бъдат потърсени вещи лица от Софийския университет и Нов български университет.

Освен това от Министерството на външните работи ще бъде изискана информация за димпломатическите отношения между Саудитска Арабия и България.

Предстоят и още разпити на свидетели.
Призован ще бъде и главният секретар на Главното мюфтийство в страната Ахмед Ахмедов, за да се произнесе относно легитимността на издадената на Ахеюмед Муса служебна карта на ваиз.