Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, която разпространява идеите на „Ислямска държава". Това се посочва в доклад от Грац, Австрия. По договор за международна правна помощ документът е бил получен в Пазарджишката окръжна прокуратура, предава кореспондентката на БНР.

Ахмед Муса Ахмед е поддържал пряка връзка с тамошния ръководител на ислямската структура. В момента той също е обвиняем по дело за разпространение на радикален ислям.

11 от общо 14-те обвиняеми за разпространението на радикален ислям искат да бъдат освободени от ареста. В Пазарджишкия окръжен съд в момента тече делото по това искане.

В доклада от Австрия се посочва, че за период от 8 месеца Ахмед Муса Ахмед е посетил 10 пъти основната терористична клетка в Грац. Това е станало 2013-2014 година. Ахмед е контактувал лично с местния лидер там Дахмид. Те поддържали връзка и с ислямското звено в германския град Кьолн. В обвинението се твърди, че става дума за международна организация.

Адвокатите днес са поискали ход на делото да не се дава. Мотивите са, че искането им за замяна на постоянния арест с по-лека мярка било внесено преди делото да бъде върнато в досъдебна фаза.

Искът на защитата не е уважен от съда. Причината е, че срокът на разпореждането за влизане в сила на това не бил изтекъл.

Близките на задържаните твърдят, че постоянният арест се е превърнал в наказание, за което нямало доказателства. Те протестират срещу постоянната мярка.

Делото продължава.