Ахмед Муса Ахмед е оказвал логистична подкрепа на чужденци да се присъединят към армията на ИДИЛ. Това твърди обвинението, съобщава кореспондентката на БНР в Пазарджик.

В Окръжния съд в областния център продължава делото срещу 14-те обвинени за разпространяване на идеите на терористичната организация „Ислямска държава”. Чете се обвинителният акт, който е над 150 страници.

В него са посочени имената на трима граждани на Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция. Преди да се включат в армията на „Ислямска държава” бойците отсядали в дома на Ахмед Муса Ахмед. Именно той се сочи като ръководител на ислямистката структура у нас. Също според обвинението Муса Ахмед и съмишлениците му са събирали дарения за „Ислямска държава”.

Християните са „подпалки за ада”, пропагандирал Ахмед Муса Ахмед
Обновена

Християните са „подпалки за ада”, пропагандирал Ахмед Муса Ахмед

Съдът в Пазарджик гледа делото за разпространяване на джихад

Адвокатката му Елвира Панкова е категорична, че тези обвинения са несъстоятелни. Тя твърди, че записаното в обвинителния акт са глупости. На клиента й не били повдигнати обвинения, че бойци на „Ислямска държава” са отсядали в дома му. Въпреки че това е записано в обвинителния акт, нямало обвинения, че Ахмед Муса Ахмед се е срещал с бойци. Панкова е категорична, че това твърдение е вмъкнато в обвинителния акт, за напишат журналистите, че е помагал на бойци. Доказателства обаче нямало.

Съпругата на Ахмед – Светла Димитрова не отрича, че през джамията „Абу Бекир” преминават доста чужденци. Тя присъства в съдебната зала. Димитрова също изтъква, че няма доказателства бойци да са отсядали в дома им.

В обвинителния акт е записано още, че в проповедите си Ахмед призовавал християните да не се приемат за приятели. Той зовял да се води борба срещу приятелите на дявола. „Ние сме бойци на Аллах и трябва да сме готови да умрем за него”, призовавал още Ахмед.

Стотина негови поддръжници са се събрали пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд. Обстановката обаче остава спокойна.