Пазарджишкият окръжен съд заседава по делото срещу обвинените в религиозна омраза и разпространяване на джихад. Делото започна със засилено полицейско присъствие, съобщава БиТиВи. За пръв път български съд гледа подобно дело. Обвинени са 14 души от Пазарджик, Асеновград, Пловдив и Смолян. Вината си са признали трима от тях.

Припомняме, че те бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в циганските махали. От домовете бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература.

С градинката пред сградата на Съдебната палата още от сутринта се събраха десетки близки и сподвижници на обвиняемите, но обстановката е спокойна. Повечето от тях са от циганския кв. „Изток”, като сред тях има мъже с дълги бради и жени с бурки.

Обвиненията са за разпространение на религиозна омраза и призоваване към джихад. За лидер на идейната клетка е сочен Ахмед Муса Ахмед. Според прокурора по делото от Пазарджик, Пловдив и Асеновград са звучали опасни фрази. Ахмед твърдял, че християните са „подпалки за ада” и че „всеки истински мюсюлманин трябва да отиде в Сирия и да се бие на страната на „Ислямска държава”.

Прокуратурата е получила от австрийски обвинители 80 страници документи. В тях имало доказателства за връзките на Ахмед Муса с австрийска терористична организация. Документите ще бъдат присъединени към делото.

Ход на делото бе даден едва в следобедните часове. 

Защитата поиска делото да се върне в досъдебната фаза заради открити процесуални нарушения, но съдия Кристина Пунтева отхвърли искането, предава кореспондентката на БНР. Делото ще се гледа по общия ред.

Предстои да бъде прочетен обвинителният акт, който е от 164 страници.

Адвокатите искат време, за да се запознаят със съдържанието на книгата "Вероотстъпничество". Тя е едно от конфискуваните доказателства и е забранена не само в европейските страни, но и в Турция.

По-рано прокуратурата поиска отвод на един от адвокатите на подсъдимите. Това е станало причина за забавянето на началото на процеса. Делото да се гледа по съкратената процедура пък е поискала единствената жена от подсъдимите.

Причината прокурор Нели Попова да поиска отвод на адвокат Елвира Панкова е, че един от клиентите й дал показания в полза на обвинението. Прокурорката очаква труден процес с много доказателствен материал. Доказателствата са публични, защото били в интернет. Обвиняемите се появявали с образите си на фона на знамето на „Ислямска държава”.

Шестима са тайните свидетели по делото.