Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му последователи, съобщава кореспондентката на БНР.

Началото бе забавено заради зимната обстановка.

Припомняме, че Ахмед Муса и последователите му са обвинени в призив към джихад. По време на предишни съдебни заседания бяха разпитани няколко тайни свидетели. От показанията им стана ясно, че Ахмед Муса Ахмед е бил посветен в крайния ислям още през 2003 година. Това е станало от последователи на ръководителя на забранената организация "Халифат" Метин Каплан, който е известен още и като Халифа от Кьолн. Той призовавал мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава". Ахмед Муса Ахмед проповядвал, че християните ще горят в ада и че ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война.

В съда днес трябва да бъде разпитан експертът по радикален ислям Алекс Алексиев. Защитата на подсъдимите поиска неговия отвод. Адвокатите час и половина излагаха доводите си пред съдебния състав. Те твърдят, че Алексиев е предубеден и некомпетентен в качеството му на вещо лице, което трябва да каже има ли връзка между доказателствата и повдигнатите обвинения.

На атака от страна на защитата бяха подложени и медийните изяви на Алекс Алексиев. В тях той публично твърди, че в Пазарджик има ислямисти, проповядващи джихад. Защитата е на мнение, че това твърдение представлява заемане на страна по делото.

Прокуратурата възрази срещу отправените обвинения.

Продължават пренията в съдебната зала, а след това съдът ще реши дали ще бъде разпитан Алекс Алексиев.