Профилактичните прегледи за ракови заболявания в Пловдивския онкодиспансер вече ще бъдат целогодишни, а не кампанийни, както беше досега. Това обяви управителят на лечебното заведение доктор Георги Райчев, цитиран от Plovdiv24.com.

Започва сключването на договори с работодателите, които желаят да осигурят безплатните прегледи за служителите си. Рутинен преглед от хирург ще струва на фирмите 6 лева, а комплексно изследване за няколко онкологични заболявания - 50 лева.

Събраните пари от прегледите, които според началника на онкодиспансера ще са между 100 хиляди и 150 хиляди лева, ще постъпват в отделна набирателна сметка, от която да се финансира преместването на лечебното заведение на територията на Транспртна болница.

От онкодиспансера ще информират областните управители на Пловдив, Пазарджик и Смолян и кметовете на 39-те общини в трите области за броя на онкоболните, които се лекуват в Пловдив, и ще призоват за субсидиране на диспансера от общинските бюджети.

Пловдивският кмет Иван Чомаков обяви, че общината може да отдели не повече от 1 милион лева за пребазирането на диспансера. Цялата необходима сума за това е 5 милиона и половина лева.

За изминалата година през стационара на заведението са преминали 13 000 души, 3 000 са с новооткрити заболявания.