На среща в Министерството на правосъдието представители на чуждестранните инвеститори, българския бизнес и неправителствени организации и членове на Бизнес интегрити клуб се обявиха за безспорната необходимост от правно регулиране на лобистката дейност у нас. Това съобщават от пресцентъра на МП.

На срещата в МП присъстваха представители на Българо-швейцарската търговска камара, Асоциацията на италианските предприемачи, Американската търговска палата в България, Британско-българската бизнес асоциация, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, националното представителство на "Прозрачност без граници" и Националната организация на митническите агенти.

В изпълнение на поетите международни ангажименти, като присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и на Плана за възстановяване и устойчивост, МП подготви концепция за регулиране на лобистките дейности, която да послужи като основа за бъдещи законодателни инициативи. След отчитане на всички коментари на ОИСР и на Европейската комисия, проектът на концепция тази година бе разгледан на оперативно съвещание на Министерския съвет и утвърден със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова.

Основната й цел е да се гарантират правила и стандарт за лобизма, прозрачност и почтеност в лобирането, както и установяването на стандарти за етично поведение сред лицата, осъществяващи лобистка дейност. Според МП това ясно ще очертае границата на лобирането като допустима и легална дейност и ще внесе повече прозрачност и отчетност в работата на държавните органи и на органите на местното самоуправление.

Зам.-министърът на правосъдието Михаела Мечкунова заяви, че е важно да се чуят различните гледни точки по темата за лобизма. Според представители на чуждестранните инвеститори е добре да се помисли върху терминологията (посочено бе, че в Европа все повече се говори не за лобизъм, а за представителство на интереси), за това освен вменяване на задължения да се разпишат и гарантираните права на представителите на интереси и др. Неправителствените организации също поставиха въпроси за размисъл, включително за обхвата на бъдещия закон.

Според одобрената концепция в него ще се уреждат органите и лицата, които са адресати на лобистка дейност; създаването на законодателен отпечатък (който ще проследява основните външни интервенции от началото до края на законодателния процес или при приемането и издаването на актовете); регистър за прозрачност; календар на срещите на лицата, заемащи публични длъжности, адресати на лобиране; приемане на етични правила за поведение; независим и ресурсно обезпечен орган, който е оправомощен да поддържа регистър, да упражнява контрол за изпълнение на законовите разпоредби и да налага санкции при нарушения; финансирането на дейностите и носенето на административнонаказателна отговорност.

Правосъдното министерство готви активно Закон за лобизма

Правосъдното министерство готви активно Закон за лобизма

Атанас Славов е амбициран проектът да е готов наесен