Министърът на правосъдието Атанас Славов има амбицията през есента да бъде представен за обсъждане и внесен проект на Закон за лобизма. Това обяви той на днешното заседание на Съвета за върховенство на правото в Министерството на правосъдието (МП).

Информация по темата беше оповестена от пресцентъра на "Демократична България".

"В докладите за върховенството на правото в България липсата на законодателство, което да регламентира лобизма, е системна препоръка. В МП има създадена работна група, а нашата воля и намерение е в следващите месеци активизираме работата по занопроекта и през есента да го представим за обществени консултации и оценка на въздействието", заяви Славов.

Той коментира и измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), в които се предвижда да се търси "правен интерес" при искането на обществена информация. "За съжаление ставаме свидетели на непрозрачен и непредсказуем законодателен процес. Законите, които биват отваряни за една вечер или една седмица, като правило не са добри. Не може да се прескачат цели фази в законодателния процес, особено по отношение на права, които са конституционно гарантирани", посочи правосъдният министър.

Институтът за пътна безопасност иска закон за лобизма срещу политици и "пътни експерти"

Институтът за пътна безопасност иска закон за лобизма срещу политици и "пътни експерти"

В свое становище дават за пример и съмнения за корупционни практики

Във връзка със реформата на антикорупционната комисия според него основното предизвикателство в момента е начинът на избор на членовете на КПКОНПИ, тъй като Европейската комисия настоявала за деполитизация на органа. От ДБ отбелязват, че в приетия на първо четене проект се предвижда съставът да е седемчленен, избран на квотен принцип от парламентарно представените формации и президента. "Или трябва да убедим вносителите за по-балансиран подход в избора на членовете, или да убедим ЕК, че не ни трябва деполитизиран подход. Не съм особено убеден, че можем да разчитаме на втория вариант", обясни Атанас Славов.

Търсят успокоителни за Комисията по конституционни въпроси

Търсят успокоителни за Комисията по конституционни въпроси

Избраха Пеевски за член на конституционната комисия