Депутатите от 49-то Народно събрание одобриха проект на решение за промяна в състава на Комисията по конституционни въпроси, която предвижда освобождаването на Гюнар Ахмед и избирането на друг депутат от ДПС - Делян Пеевски. Вносител на предложението е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Народните представилите гласуваха със 110 гласа "за", 64 гласа "против", и 10 гласа "въздържали се". При прегласуването вотът бе следният: 109 гласа "за", 67 гласа "против" и 8 гласа "въздържали се".

Предложението предизвика не малко вълнения в пленарна зала.

Най-активни в дебата, както и от началото на пленарното заседание, бяха депутатите от "Възраждане", като дори в края почти да започне сблъсък между депутати, както стана и на 1 юни. Тогава хората на Костадин Костадинов се заканиха да не допускат повече никога Явор Божанков и Манол Пейков до парламентарната трибуна и днес се опитаха да спрат изказване на Божанков. Заради страстите, които все пак днес не преминаха в блъскане, ритане и плюене, Росен Желязков даде 20 минути почивка.

Преди това депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев призова "Демократична България" да номинират депутата от ДПС Делян Пеевски и за шеф на ДАНС, а защо не и за министър.

Делян Пеевски чака проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ

Делян Пеевски чака проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ

А ДСП си има свой и то отдавна

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обаче заяви, че е право на всяка една парламентарна група да предлага свой депутат в някоя комисия. Той предложи на "Възраждане" да подкрепят смяната и да си представят нейната красота- Делян Пеевски, Христо Иванов, Кирил Петков и бъдещето, в което те ще бъдат заедно, посочи Йорданов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова заяви, че е изненадана от катарзиса, който преживява ИТН, след поведението им в 46-то Народно събрание.

Христо Иванов от ПП/ДБ заяви, че решението за попълването на парламентарната комисия минава през пленарната зала. Тази комисия е особена комисия. В 49-то Народно събрание на конституционната комисия трябва да се гледа на нещо като в аптека, настоя Иванов и призова депутатите да пазят парламентарната комисия от политически лидери и да се държи на максимално експертно ниво.

Христо Иванов отсече, че ДБ няма да подкрепи избора на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси.

В последното изказване по темата лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се оплака, че досега с БСП не са водени разговори за конституционно мнозинство. БСП няма да бъде резервна гума на тротинетка, БСП няма да бъде патерица, отсече Нинова и декларира, че социалистите няма да участват в задкулисни договорки. Вашето задкулисие не ни харесва, няма да бъдем част от това, но ще бъдем отговорни за бъдещето на България, каза Нинова.

Ледовете се стопиха- ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС се разбраха за промени в Конституцията

Ледовете се стопиха- ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС се разбраха за промени в Конституцията

Денков връща изпълнен мандата на Радев в 11 часа в понеделник