Да запазим доброто дете в себе си, което не прави пакости. Това пожела в началото на днешното заседание представителят на Народното събрание Росен Желязков по повод 1 юни- денят на детето.

А на българските деца пожела безгрижно детство. Пожеланието му към законотворците обаче не се сбъдна. Повод стана искането на председателя на правна комисия Стою Стоев да се отложи за утре разглеждането на първа точка от дневния ред днес, а именно Закона за съдебната власт.

Причината е, че държавният глава не подписва закона на Крум Зарков за механизма за разследване на главния прокурор. Стоев каза, че ако Румен Радев наложи вето, ще е безсмислено гласуването на ЗСВ.

Георги Свиленски от БСП подчерта, че именно заради това левицата миналия петък напуснала пленарна зала и попита защо днес да не се гледа ЗСВ, ако е безспорен. В крайна сметка точката отпадна от дневния ред.

Стигна се и до сблъсък в пленарна зала между "Възраждане" и Явор Божанков. Всичко тръгна от декларация на хората на Костадин Костадинов, в която отново бяха намесени записите от заседанието на Националния съвет на ПП. Чуха се обвинения за национално предателство. В отговор Явор Божанков ги нарече токсичен отпадък. Странен синхрон между нежеланието на Румен Радев и "Възраждане" да няма правителство видя той.

Градусът се покачи, когато от трибуната на НС Божанков направи намек към Костадин Костадинов и Цончо Ганев с израза "меки китки". Тогава от "Възраждане" скочиха, а депутати от другите формации излязоха да бранят Божанков.

Председателят на парламента даде почивка за успокояване на страстите, които в последните дни са преобладаващи на банките на ПГ на Възраждане. Но и след почивката работната обстановка в пленарна зала не се завърна. 

Депутатите гласуваха и днешния пленарен ден да бъде прекратен предсрочно.

Снимка 620476

Източник: БГНЕС

Депутатите от ПП/ДБ Явор Божанков и Манол Пейков няма да бъдат допуснати повече да вземат думата от трибуната на Народното събрание. Това се закани на брифинг в кулоарите минути след скандала, прераснал и във физически сблъсък, макар и нестигнал до крайност, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Това, на което всички станахме свидетели в пленарна зала е поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия - ПП, партия на позора, на предателството, на посолството, на простащината. Тази простащина ние няма повече да я търпим. Когато има хора, които говорят мръсотии, това няма да бъде търпяно. Тези хора са позор не за българския род, те са позор за човешкия род", каза той.

Докато Костадинов говореше, зад събралите се пред трибуната оператори отново се стигна до словесен сблъсък между двама представители на "Възраждане" и Манол Пейков. "Това същество, което в момента говори, казва се Манол Пейков, както и другото подобно същество, когато излязат да говорят от трибуната, ние ще ги сваляме веднага", закани се партийният лидер.

Костадинов съзря и пълзящ държавен преврат в преговорите между ГЕРБ и ПП/ДБ за съставяне на правителство и се закани - ако такъв кабинет стане факт, "Възраждане" ще организира контрапреврат. "Ще изкараме хората на улицата", закани се той.

Депутат от "Възраждане" пък се оплака, че Манол Пейков е грабнал с счупил очилата му, нещо, което се видя и от телевизионните кадри.

Самият Пейков коментира случката така: "Самият Костадинов и приятеля му Цончо редовно казват от трибуната много по-отвратителни неща като "предатели", "доносници", които са клевети. "Мека китка" (каквото каза Божанков) е нещо съвсем неутрално. Не ли? Нещо против имате хората с различна ориентация? Има свобода на тези неща в ЕС, разберете бе хора! Няма нищо обидно в това, докато в другото има много обидно."

Народният представител от ДБ се оплака още, че и в блъсканицата също е пострадал - някой одрал бузата му, но не видял кой в навалицата.