Лекарското съсловие е разделено.

Ръководствата на големите болници в по-голямата си част са доволни, но за малките ситуацията е трагична.

Това коментира след дискусията в парламента, посветена на преструктурирането на болниците, Иван Кокалов от КНСБ.

В срещата взеха участие здравният министър Божидар Нанев, представители на всички категории болници, синдикатите и общините. Самата дискусия протече при закрити врати.

Кокалов изрази опасение, че ако не бъдат намерени допълнително пари до второто полугодие, може да се наложи здравният министър да напусне поста си.

Спешна помощ и хеликоптери вместо болници, предлага МЗ
Още....

Проведената дискусия в парламента за болничното преструктуриране, според представителя на КНСБ е, за да разберат лекарите, че трябва да стискат зъби до средата на годината, защото пари няма.

От своя страна здравният министър Божидар Нанев съобщи, че болниците ще сключват тримесечни договори, а не годишни и на всеки три месеца ще се правят корекции в заплащането за съответните дейности.

Той посочи още, че ще бъдат засилени медицинските одити и че контролът ще бъде много стриктен.

По думите му предстои да започне работа Агенцията за медицински одити към здравното министерство с участието на здравната каса и НАП.

Нанев е категоричен, че ще бъде плащано само за реално извършени дейности. Според него предлаганата реформа няма да доведе до връщане на пациенти. Той изтъкна, че ще бъде засилена системата на спешната помощ.

Областните и университетските болници ще бъдат стълбът на спешната помощ, подчерта още здравният министър пред участващите в дискусията.

Нанев съобщи, че управляващите са препоръчали, както на болничните ръководства, така и на общините, да предприемат преобразуване на тези лечебни заведения, които не отговарят на критериите на болници и да преминат на осъществяване на дейности извън болничната помощ и спешната помощ.

Той добави, че предстои подробно планиране на ползване на 4 хеликоптера за оказване на медицинска помощ.

Засега има съвместно решение между Министерство на здравеопазването, МВР и Министерство на отбраната за използване на 4-те хеликоптера, но още не сме уточнили подробностите, обясни Нанев.

Припомняме ви, че заради новите изисквания за сключване на договор със Здравната каса, редица болници в страната ще бъдат затворени, тъй като не ги припокриват.

58 частни, държавни и общински заведения ще сключат наполовина по-малко договори със здравната каса в сравнение с миналата година.

Други 85 лечебни заведения ще имат с 15% по-малко договори. Намалението при 82 болници в това отношение ще е 9%.

Затварянето на болниците предизвика протести в тяхна защита  в някои общини, сред които Карнобат, Адрино, Левски и други.