Организацията по изборния процес ще бъде малко по-трудна с оглед условията за спазване на противоепидемичните мерки. Това обясни пред БНР министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той посочи, че вече е създаден щаб, чийто ръководител е главният секретар на МВР, подготвят се и необходимите документи за координация с главния прокурор и с прокуратурите по места.

За нас няма да бъдат предизвикателство тези избори, а опазването на здравето на хората, участващи в изборните процеси и противоепидемичните мерки, обясни Терзийски.

По негови данни през последните 6 години няма получени сигнали, че директорите на областните дирекции на МВР оказват влияние с цел увеличаване гласовете на някаква политическа сила.

11 300 полицейски служители искат да се ваксинират

11 300 полицейски служители искат да се ваксинират

23 млн. лв. се предвиждат за коледни бонуси за полицаите

Относно битовата престъпност у нас той изтъкна, че през последните няколко години действията на МВР, които са в тясна координация с прокуратурата, водят до все по-добри резултати.

По думи на Терзийски през последната година се отчита намаление в регистрираните престъпления в битовата престъпност.

Той посочи, че от 13 март миналата година близо 5000 полицаи са били заразени с коронавирус, а в момента на лечение са около 300. Починали са 32 служители на реда. Въпреки че не било задължително заразяването да е станало по време на изпълнение на служебни задължение, доста ресурси са били отделени за МВР болницата. Според Терзийски процентът на заболелите е сравнително малък.

Спад на всички престъпления от началото на епидемията отчита МВР

Спад на всички престъпления от началото на епидемията отчита МВР

Христо Терзийски: Нивото са запазва единствено при домашното насилие

Той посочи, че в края на 2020 г. са били 7 млн. лв. извънбюджетни средства за закупуване на нова техника и апаратура. 113 лекари от МВР болница вече са ваксинирани, на около 100 от тях е поставена и втората ваксина.

Приблизително 11 000 служители на МВР ще бъдат ваксинирани, което е около 25%, обясни МВР министърът.

Той допълни, че не са регистрирани телефонни измами, свързани с ваксините. Повече от 3 000 досъдебни производства за неспазване на карантината са образувани от 13 март миналата година досега.

Терзийски беше категоричен, че няма да има отново затваряне на градовете и изграждане на КПП-та.