11 300 полицейски служители от общо 18 800 в министерството са заявили желание доброволно да се ваксинират срещу Covid-19.

Новината съобщи вътрешният министър Христо Терзийски на брифинг пред журналисти.

МВР-болница е в готовност да ваксинира полицейските служители. Направена е организацията с мобилни екипи, очакват се фризерите за съхранение на ваксината.

Към настоящия момент активните случаи на зараза сред полицейски служители са 1500, а общо до този момент - 4 002.

С постановление на Министерски съвет се отпускат 28 млн. лв. по бюджета на МВР. 23 млн. лв. са предвидени и коледни бонуси за служителите на МВР.

5 млн. лв. са предвидени за МВР-болница за специална медицинска техника и апаратура.

На болницата са необходими нов скенер за образна диагностика при ковид и техника за унищожаването на опасни болнични отпадъци.

30 интензивни пациенти биват лекувани в болницата, 12 от тях са на апаратно дишане, обясни директорът на МВР-болница проф. Ненчо Смилов. Болницата има нужда и от персонал.

Припомняме, че на 19 ноември тази година след среща МВР синдикатът и министерството не се разбраха за заплатите. 

На 4 ноември стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е обещал допълнителни 5% увеличение на възнагражденията на служителите на МВР. Те обаче настояват за 30% увеличение, каквото получиха държавни администрации и служители за първа линия в борбата с коронавируса.

Ден по-рано вътрешният министър се срещна и със синдикални организации на служителите в МВР във връзка с искането униформените да получат повишение на основното месечно възнаграждение до 30%, подобно на останалите администрации, определени като първа линия на борбата с коронавирус.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов е категоричен, че трудът на полицаите е неоценен, тъй като те са се включили в борбата срещу коронавируса още през март.

Навръх професионалния си празник - 8 ноември, полицаите излязоха на протест.